V posledních týdnech se množí podvodné reklamy, které nabízejí možnost investic do veřejně známých firem (např. ČEZ, Agrofert, Česká spořitelna apod.) nebo kryptoměn. Reklama se většinou objevuje na sociálních sítích, především na Facebooku, ale můžete ji objevit i na jiných místech.

Co se stane, když projevíte zájem? Scénář může vypadat takto: na nabídku kliknete a vyplníte své kontaktní údaje. Podvodníci vám poté zavolají nebo vám pošlou e-mail se jménem „investičního poradce.“

„Poradce“ se vás bude snažit přesvědčit, abyste si stáhli program pro vzdálené připojení k počítači nebo mobilnímu zařízení. Vysvětlí vám, že je to nezbytné, aby vám mohl pomáhat s obsluhou investičního účtu.

Když uvěříte, přihlásíte se do svého internetového bankovnictví a povolíte vzdálený přístup. A pak ještě k tomu autorizujete v aplikaci George klíč vše, co vám podvodník pošle k potvrzení. Nebo opíšete do obrazovky kódy z bezpečnostních SMS, případně je podvodníkovi nadiktujete do telefonu.

Takový podvod může probíhat i dva dny. První den byste podle takového scénáře poslali platbu sami, to ještě bez vzdáleného přístupu. Nejspíš by se jednalo o nižší částku, třeba 5 000 Kč. Druhý den by vám ale podvodník zavolal znovu a k udělení vzdáleného přístupu by vás přesvědčil.

Že se vám to nemůže stát? No možná ne. Ale věřte, že mnoho vzdělaných a opatrných lidí už na tenhle trik skočilo. A přišli o velké peníze.

Na co si dát pozor a co nikdy nedělat

  • Buďte obezřetní, když vidíte reklamu zaměřenou na investice.
  • Nikdy neinstalujte do svého počítače programy na základě telefonního hovoru. 
  • Nikdy nepovolujte vzdálený přístup do počítače cizí osobě. 
  • Nikdy nepotvrzujte transakce, které zadá někdo cizí. 
  • Nikdy nesdílejte autorizační SMS kódy s cizí osobou. 

Když se stanete obětí podvodu, jednejte rychle 

Vůbec se nemusíte cítit hloupě. Podvodníci používají velmi chytré a přesvědčivé techniky, kterým dokáže podlehnout i zkušený člověk, který rozumí moderním technologiím. Důležité je rychle jednat. 

  1. Okamžitě zavolejte na linku 800 207 207 a zablokujte Bankovní IDentitu, případně platební karty, pokud jste údaje z nich předali cizí osobě. 
  2. Zeptejte se na možnost zrušení zadaných transakcí (ne vždy je to možné). 
  3. Podejte trestní oznámení na Policii ČR. 
  4. Nechte si zkontrolovat počítač odborníkem, který odinstaluje program pro vzdálený přístup a vyčistí počítač od případných virů. 
  5. Změňte si přihlašovací údaje ke své Bankovní IDentitě.