Vzdělání je cestou k lepšímu životu. Naším posláním vždy bylo a také bude pomáhat mladým lidem, kteří se touto cestou vydali. V rámci naší strategie společenské odpovědnosti tak podporujeme projekty, které vzdělávají ke konkurenceschopnosti. Dva z nich uzavřely tento školní rok celorepublikovou aktivitou.

Eurorebus už podvacáté!

Téměř 35 tisíc žáků se letos zúčastnilo jubilejního 20. ročníku vědomostní soutěže Eurorebus a 800 nejlepších z nich se 15. června sjelo do Prahy na velké finále.

Poté, co organizátoři dokázali bleskurychle opravit 28 tisíc odpovědí, bylo nejlepší školou vyhlášeno Gymnázium Petra Bezruče Frýdek-Místek. Putovní pohár předával Václav Kubata, ředitel Nadace Depositum Bonum, která je generálním partnerem soutěže.?

Soutěž Eurorebus už 20 let umožňuje žákům základních a středních škol zábavnou formou otestovat své znalosti od dějepisu přes zeměpis až po finanční gramotnost. Soutěží se o účast v Expedici Eurorebus po vybraných evropských zemích, o putovní pohár pro nejúspěšnější školu, počítačové a audiovizuální vybavení a další hodnotné ceny. Každoročně se do soutěžního systému registruje 25 tisíc žáků.

Mistrovství ve finanční gramotnosti

120 studentů z 21 škol změřilo své síly v druhém ročníku Mistrovství ČR ve hře Finanční svoboda, které se konalo 10. června v Praze.

Školy zastupovaly dvě tři soutěžní dvojice a pokud zbytečně neriskovaly, škole se to vyplatilo dobrým skupinovým výsledkem. Vítězné týmy nashromáždily svým rodinám přes 4 miliony korun a zároveň měly dobře pojištěna všechna rizika. Úspěšné školy od nás získaly Atlasy dnešního finančního světa a vítězné dvojici žákyň jsme věnovali podílové listy smíšeného fondu Dynamický mix v hodnotě 3 tis. korun.

V deskové hře Finanční svoboda, která je součástí našeho Dnešního finančního světa, si žáci prožijí 30 let života rodiny, mají reálné příjmy a výdaje a nakupují na českém trhu existující produkty. Za dvě hodiny hraní se některým podaří nashromáždit i 10 milionů korun. Jiní končí v bankrotu. I proto je Finanční svoboda na školách tak oblíbená, její výsledek je jako život – pokaždé jiný. Díky nám se tato hra hraje již na 165 školách (celkem pak na více než 400).

V kategorii škol zvítězila Euroškola SOŠ s.r.o. z České Lípy

Vítězové soutěže dvojic, uprostřed zlaté Kateřina Oliberiusová a Petra Löffelmannová ze ZŠ a MŠ Kolinec, Klatovy.

autor fotografií: Jan Nechvíle