Jako “podivné” existence bývají společností chápáni lidé s postižením, drogovou minulostí i senioři. Cena Floccus, kterou letos na konci ledna poprvé udílela Nadace České spořitelny, vyzdvihuje právě ty organizace a jednotlivce, kteří pomáhají lidem na okraji společnosti. Předseda poroty ceny Zděnek Kalvach, který mimo jiné působí v Radě vlády pro seniory a stárnutí populace, k rozhodnutí zaměřit se právě na tyto oblasti, doplňuje: „Vyhlášení Ceny Floccus je v této době velmi důležité, dává totiž společnosti jasný signál, že by se u nás rozhodně nemělo usazovat vnímání znevýhodněných občanů jako občanů druhé či dokonce třetí kategorie. A protože Česká spořitelna není žádné "béčko", cena udílená její nadací má v naší společnosti svou váhu.” V rámci slavnostního ceremoniálu pak zdůraznil potřebu nazírat svět bez předsudků, v tradici Kiplingova „Jsme jedné krve, ty i já.”

Nadace sama se zaměřuje na problematiku stáří, drogových závislostí a mentálního postižení. Tato témata obecně nevyvolávají příliš mnoho pozitivních emocí a nevyvolávají tak ani příliš pozitivní PR. “V nadaci si přesto myslíme, že je potřeba o těchto tématech mluvit, protože je potřeba řešit i problémy, které nejsou tak úplně navoněné,” říká Klára Gajdušková, předsedkyně správní rady Nadace České spořitelny.

Laureáti Ceny Floccus

Vítězi prvního ročníku se stali Petr Jeřábek z Psychiatrické nemocnice Marianny Oranžské, Jan Lorman, ředitel spolku Život 90 a Martina Richterová Těmínová, ředitelka SANANIMu. Mezi organizacemi si na první příčku sáhlo Sdružení Neratov (a to hned ve dvou kategoriích), Hospicová péče sv. Zdislavy, spolek Fokus Praha, Terapeutické centrum Modré dveře a ve speciální ceně poroty i brněnská Liga lidských práv. Svého favorita volila i veřejnost a zaměstnanci České spořitelny, do internetového hlasování se zapojilo přes 6 000 lidí. Více informací najdete na nových stránkách, které si nadace nadělila ke svým 13. narozeninám. Nominace pro druhý ročník budou vyhlášeny letos na podzim.