Erste Group Bank AG vykázala v předběžných výsledcích za rok 2022 nárůst provozního výsledku o 16,3 % na 4 miliardy eur. Čistý úrokový výnos (NII) se zvýšil o 19,6 % na 5,95 miliardy eur díky silnému růstu objemu úvěrů a zvýšení sazeb na všech hlavních trzích Erste Group. Čisté výnosy z poplatků a provizí vzrostly o 6,5 % na 2,45 miliardy eur díky výraznému růstu v oblasti platebních služeb a správy aktiv. Poměr nákladů a výnosů se zlepšil na 53,4 %, protože nárůst provozních výnosů převýšil nárůst provozních nákladů. Hospodářský výsledek bankovní skupiny v roce 2022 dosáhl 2,16 miliardy eur (2021: 1,92 miliardy eur). Erste Group rovněž potvrdila svůj finanční výhled na rok 2023, který počítá s pokračujícím růstem úvěrů kolem 5 % a nárůstem čistých vnitřních výnosů o cca 10 %. Bankovní skupina navrhne akcionářům na květnové valné hromadě dividendu za rok 2022 ve výši 1,90 eur na akcii.

„Ekonomiky ve střední a východní Evropě se v uplynulém roce ukázaly být odolnější, než se očekávalo: navzdory problémům způsobeným strašlivou válkou na Ukrajině zaznamenaly solidní růst HDP. Stejně jako většina světa čelí region střední a východní Evropy v letošním roce prudkému poklesu hospodářského růstu. Neočekáváme však, že by region upadl do recese, a jsme přesvědčeni, že jeho růstový příběh zůstane zachován. Tato důvěra se odráží i v robustním finančním výhledu, který jsme právě potvrdili a který zahrnuje cíl solidního růstu úvěrů. Budeme i nadále podporovat obyvatele a ekonomiky našeho regionu v budování finančního bohatství, a to jak prostřednictvím úvěrování, tak i podporováním jejich inovačních aktivit," vysvětluje Willi Cernko, generální ředitel Erste Group.

 

Více se dočtete v přiložené tiskové zprávě.

Pro další informace prosím kontaktujte Tiskové centrum Finanční skupiny České spořitelny:

Filip Hrubý
Tiskový mluvčí ČS
Tel.: +420 775 011 550
E-mail: fhruby@csas.cz


Profil České spořitelny

Jsme nejstarší českou bankou, naše kořeny sahají až do roku 1825. Naším cílem je vést jednotlivce, firmy a celou společnost k prosperitě. Jsme největší bankou v České republice s více než 4,5 milionu klientů a zároveň bankou nejdostupnější - disponujeme největší sítí poboček a bankomatů. Máme relevantní nabídku pro všechny typy zákazníků od individuálních klientů a malých a středních firem až po velké korporace a veřejný sektor. Máme významnou roli v poskytování služeb v oblasti finančních trhů. Od roku 2000 jsme součástí evropské bankovní skupiny Erste. Naše postavení nám dovoluje udávat trend v technologických a digitálních inovacích a zavádění nových služeb a produktů.

  • Jsme první bankou, která se stará o finanční zdraví klientů. Veřejně jsme se zavázali, že do roku 2025:
    • Pomůžeme všem našim klientům vytvořit finanční rezervu na nenadálé výdaje
    • Zpřístupníme kvalitní finanční vzdělávání všem dětem v České republice
    • Pomůžeme milionu našich klientů šetřit si na důchod
    • Poskytneme českým firmám 50 miliard na zvýšení konkurenceschopnosti a udržení pracovních míst
  • Zaujímáme vedoucí tržní pozici v oblasti retailových i firemních úvěrů, hypoték i v celkových vkladech. Našich služeb využívá každá druhá municipalita v České republice.
  • Naše internetové a mobilní bankovnictví George má více než 2 miliony uživatelů a je nejvyužívanější bankovní digitální službou na trhu.
  • Nadace České spořitelny je největší bankovní nadací v ČR. Zaměřuje se především na systémové změny ve vzdělávání a v sociálním podnikání. Do podpory projektů v těchto oblastech a dalších obecně prospěšných programů investuje každý rok desítky miliónů korun.