Právě v těchto dnech slaví okamžité platby od České spořitelny 4. narozeniny. Spořitelna v polovině listopadu 2018 jako první banka na trhu spustila režim okamžitých plateb, díky nimž mohli klienti v digitálním bankovnictví George postupně začít odesílat platby do ostatních bank v řádu několika vteřin. Nově se klientům při odeslání platby v bankovnictví George i na bankomatech Spořitelny zobrazí, že okamžitá platba dorazila na účet příjemce.

V současnosti režim okamžitých plateb umožňuje 12 bank v ČR, přičemž polovina ze všech odeslaných a přijatých plateb v okamžitém režimu je zpracována Českou spořitelnou. Nejčastěji klienti Spořitelny odesílají okamžité platby do jiné banky z mobilního telefonu (dvě třetiny klientů), jedna třetina je odesílá z internetového bankovnictví v počítači a necelé 3 % klientů z bankomatové sítě.

„Od samotného spuštění okamžitých plateb nemusí naši klienti pro rychlé posílání peněz nic nastavovat. George automaticky rozpozná, zda lze jednorázovou tuzemskou platbu poslat v režimu okamžitých plateb a pokud jiná banka režim okamžitých plateb podporuje, je na účet příjemce částka připsána takřka ihned. Jen za říjen 2022 jsme zpracovali přes pět milionů odchozích a přes dva miliony příchozích okamžitých plateb,” říká Tereza Vogalová, která má v České spořitelně na starost domácí platby a dodává: „Ke čtyřletému výročí od spuštění okamžitých plateb ve Spořitelně jsme pro naše klienty připravili jedno vylepšení, a to, že ihned po odeslání okamžité platby se klientům v bankovnictví George nebo na bankomatech - podle toho, odkud právě platbu zadávají, zobrazí i informace o tom, že platba právě dorazila na účet příjemce.” 

Informace o doručení okamžité platby v mobilním a internetovém bankovnictví