Skupina Erste Group Bank AG vykázala v prvním pololetí roku 2022 silné provozní výnosy ve výši 1,86 miliardy eur (meziroční nárůst o 10,3 %). Čisté úrokové výnosy vzrostly o 15,9v % na 2,84 miliard eur díky pokračujícímu solidnímu růstu objemu úvěrů zejména v podnikovém segmentu a v oblasti hypoték, a také díky dalšímu zvyšování úrokových sazeb v České republice, Maďarsku a Rumunsku. Čistý výnos z poplatků a provizí meziročně vzrostl o 10,5 % na 1,21 miliard eur. Bankovní skupina dosáhla v prvních šesti měsících roku 2022 čistého zisku 1,14 miliard eur (H1 2021: 981 milionů eur).
Strategie skupiny Erste Group se zaměřuje na finanční zdraví zákazníků skupiny. Primární součástí tohoto přístupu je široce založená iniciativa budovat v regionu finančně dostupné bydlení. Skupina plánuje, že do roku 2030 bude financovat celkem až 15 tisíc bytů v segmentu dotovaného, finančně dostupného bydlení ve střední a východní Evropě.

Naším úkolem bude, abychom jako banka stáli za lidmi našeho regionu i v náročných situacích a řešili jejich finanční zdraví. Náš solidní obchodní model a silná kapitalizace dokazují, že jsme toho schopni. Prvním krokem bude vyslat v tomto ohledu jasný signál tím, že spustíme rozsáhlou iniciativu v oblasti bydlení, v jejímž rámci plánujeme ve střední a východní Evropě v následujících letech financovat až 15 tisíc cenově dostupných nájemních bytů.“ říká Willi Cernko, generální ředitel Erste Group Bank AG. 

Více se dočtete v přiložené tiskové zprávě.

Pro další informace prosím kontaktujte Tiskové centrum Finanční skupiny České spořitelny:

Filip Hrubý
Tiskový mluvčí ČS 
Tel.: +420 775 011 550
E-mail: fhruby@csas.cz   
                                                                    

Profil České spořitelny

Jsme nejstarší českou bankou, naše kořeny sahají až do roku 1825. Naším cílem je vést jednotlivce, firmy a celou společnost k prosperitě. Jsme největší bankou v České republice s více než 4,5 milionu klientů a zároveň bankou nejdostupnější - disponujeme největší sítí poboček a bankomatů. Máme relevantní nabídku pro všechny typy zákazníků od individuálních klientů a malých a středních firem až po velké korporace a veřejný sektor. Máme významnou roli v poskytování služeb v oblasti finančních trhů. Od roku 2000 jsme součástí evropské bankovní skupiny Erste. Naše postavení nám dovoluje udávat trend v technologických a digitálních inovacích a zavádění nových služeb a produktů.

  • Zaujímáme vedoucí tržní pozici v oblasti retailových i firemních úvěrů, hypoték i v celkových vkladech. Našich služeb využívá každá druhá municipalita v České republice.
  • Naše internetové a mobilní bankovnictví George má 1,9 milionu uživatelů a je nejvyužívanější bankovní digitální službou na trhu.
  • Nadace České spořitelny je největší bankovní nadací v ČR. Zaměřuje se především na systémové změny ve vzdělávání a v sociálním podnikání. Do podpory projektů v těchto oblastech a dalších obecně prospěšných programů investuje každý rok v průměru 60 miliónů korun.