Jen třetina mladých Čechů má jasnou představu o své kariéře, každý druhý netuší, čím se bude živit, přesto se na budoucnost těší a nejsou fatalisté, ukázal výzkum České spořitelny a agentury Kantar.

Česká spořitelna na základě výsledků výzkumu spouští projekt UŽ vím a nabízí mladým 1,75 miliónů.

Z reprezentativního výzkumu, který zkoumal životní postoje českých mileniálů mezi 18 a 28 lety na vzorku 1 036 respondentů vyplynulo, že generace narozená po roce 1989 se chce ve svém životě především realizovat, tedy dělat, co je baví, ale úplně neví, jak na to a postrádá sebevědomí. Ačkoli jsou čeští mileniálové do jisté míry konzervativní – nechtějí finančně riskovat a budoucnost si spojují zejména s rodinou a s ČR – významné procento z nich má podnikatelské ambice a cestování je takřka pro každého z nich tím, do čeho by investovali nejraději.

Budoucnost je nejasná a fajn!

Většina mileniálů (51 %) nemá jasnou představu o své budoucí práci a kariéře. Přesto jsou mladí optimisté a na budoucnost se vyloženě těší 83 % z nich (u Čechů nad 30 let je to pouze 69 %). Mladí Češi nejsou fatalisté a 84 % z nich věří, že „každý je svého štěstí strůjcem“ (83 %). Méně než polovina je naopak přesvědčena, že život je determinován tím, do jaké rodiny se narodí (40 %). Takřka každý druhý má maturitu (34 %) nebo vysokou školu (11 %).