• Za jeden lajk slíbila tisková mluvčí banky 1 Kč, za sdílení 5 Kč ve prospěch Azylovému domu sv. Markéty
  • Za jeden víkend facebookový post získal 4 428 lajků a byl 2 367 krát sdílen
  • Ve prospěch projektů, které využívají dárcovskou aplikaci Melinda, kampaň “vydělala” 16 263 Kč

První prázdninový den slíbila tisková mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová, že za každý lajk facebookovému příspěvku věnuje vybranému projektu 1 Kč a za sdílení 5 Kč. Zvolila si projekt azylového domova sv. Markéty Charity ČR, který sháněl finance na realizaci výletů pro děti, které by jinak trávily léto pouze v domově. 

“Na dobré věci přispívám už dlouho. A Melinda je pro to skvělá - dává mi možnost přispívat jednoduše a na předem prověřené projekty. Ve chvíli, kdy kolegové přišli s návrhem najít mezi dárci někoho, kdo by šel s kůží i svou peněženkou na facebookový trh, šla jsem do toho,” uvádí Kristýna Havligerová a dodává: “Doufali jsme, že příspěvek lidi zaujme, a realita násobně předčila naše odhady,” říká Kristýna Havligerová.

Facebookový post získal 4 428 lajků a byl 2 367 krát sdílen, de facto během jediného víkendu. Přepočítáno na koruny, post neziskovkám “vydělal” 16 263 Kč. Kristýna poslala ze svého účtu 10 000 Kč - maximální částku, kterou můžete prostřednictvím aplikace věnovat (byla to ostatně i cílová částka projektu, který nakonec s Melindou získal 15 172 Kč). O tom, kam poputuje zbývajících 6 263 Kč, rozhodovali opět fanoušci na Facebooku. Vybrat si mohli mezi mobilním hospicem Ondrášek, jenž pomáhá dětem v krizové životní situaci, nebo projektem Život dětem ve prospěch dvojčat, která trpí mozkovou obrnou a potřebují speciální ortopedické botičky. Většina hlasujících zvolila možnost dělby rovným dílem. 

Mobilní dárcovská aplikace České spořitelny funguje více než půl roku. Finanční podporu obdrželo zatím osm projektů a právě teď si získává přízeň dárců dalších 11. Úspěšnost aplikace závisí na počtu přispěvatelů.

Počtem sdílení a lajků se tento post stal nejúspěšnějším z příspěvků banky na facebooku. Oslovil téměř 240 tisíc lidí, přes osm tisíc na příspěvek reagovalo, komentovalo nebo jej sdílelo. Druhý post s videem, jak Kristýna posílá svůj příspěvek, vidělo 32,5 tisíc lidí, oslovil 86,5 tisíc lidí.

Aplikace Melinda nabízí klientům Spořitelny jednoduchý způsob, jak přispívat potřebným. Postačí chytrý telefon s operačním systémem Android nebo iOS, účet u České spořitelny a placení kartou. Klienti si sami vybírají, na které dobročinné projekty a v jaké výši chtějí přispívat, vše si nastaví snadno v aplikaci. Pár kliknutími si vyberou míru zaokrouhlení plateb kartou i měsíční limit štědrosti; darovat lze i jednorázově. Čím více dárců Melindu využívá, tím rychlejší a vyšší šanci získat žádané prostředky neziskovky mají.

Banka hledá neotřelé způsoby, jak dárcovskou aplikaci Melinda propagovat - na festivalu Colours of Ostrava, jehož je generálním partnerem, využila i virtuální realitu. Prostřednictvím videí 360 tak kromě aplikace představila i dva vybrané projekty.