• Nová smlouva mezi Evropským investičním fondem (EIF) a Českou spořitelnou umožní České spořitelně poskytnout finanční prostředky českým start up projektům v celkové výši 550 milionů Kč po dobu příštích dvou let.
  • Díky garancím EIF pokrývá Česká spořitelna nabídkou zvýhodněných úvěrů portfolio klientů od začínajících podnikatelů přes malé firmy až po společnosti s 500 zaměstnanci.
  • Od roku 2004 Česká spořitelna poskytla s garancí EIF nebo financováním Evropské investiční banky českým firmám úvěry v celkové výši 1,25 mld. EUR (33,75 mld. Kč).

Evropský investiční fond a Česká spořitelna podepsaly smlouvu o garanci zvýhodněných úvěrů pro start up projekty. Nová smlouva umožní České spořitelně poskytnout českým firmám a podnikatelům na rozjezd podnikání finanční prostředky až do celkové výše 550 milionů Kč po dobu příštích dvou let. 

“Díky novému úvěru s garancí EIF budeme schopni podpořit začínající podnikatele se zajímavými projekty bez zbytečné administrativy i bez podnikatelské historie. Partner v podobě EIF nám totiž umožňuje redukovat požadavky na zajištění úvěrů a akceptovat vyšší riziko start up  projektů,“ uvedl Ladislav Dvořák, manažer strategických projektů České spořitelny.

„Úvěry zaměřené na mikrofinancování v rámci programu EU EaSI budou určené podnikatelům, kteří chtějí v Česku začít vlastní byznys. Jsme rádi, že jim můžeme poskytovat podporu právě ve spolupráci s Českou spořitelnou. EIF v současnosti podporuje v Česku v rámci programu EaSI více než 1300 držitelů mikropůjček. Smlouva s Českou spořitelnou umožní dále rozšířit počet podnikatelů, kterým pomůžeme nastartovat jejich byznys,“ řekl Per-Erik Eriksson, šéf mikrofinancování EIF.

První úvěry s garancemi EIF Česká spořitelna začala poskytovat již v roce 2004 a kromě toho od té doby poskytla českým firmám zvýhodněné úvěry od Evropské investiční banky (EIB) v celkové výši 1,25 mld. EUR (33,75 mld. Kč). To dělá z České spořitelny nejvýznamnějšího partnera EIB ve střední Evropě. V  posledních dvou programech na podporu inovačních investic malých a středních firem podpořila Česká spořitelna celkem 126 projektů.