Kdo nezkusil Manku, neví, co je kvalitní rostlinný olej  

28.5.2018

 

Udělejte si malý test. Kupte si v hypermarketu slunečnicový a řepkový olej a ochutnejte je. Podle manželů Jenčkových ze společnosti Fabio Produkt přinejmenším nepoznáte rozdíl. A v testu můžete pokračovat – ochutnejte jejich řepkový olej Manka, kupříkladu s máslovou příchutí, a je celkem jisté, že se k většinově prodávaným olejům už nevrátíte.

„Chtěli jsme udělat olej, který vypadá jako olej a také chutná jako olej. A snažili jsme se odlišit, přičemž stejně jako u buřtů i u olejů platí, že dnes jsou k dostání jak kvalitní oleje, tak oleje méně kvalitní. Problém je ovšem v tom, jak se k tomu kvalitnímu oleji dostat, když řetězce zákazníkům u rostlinných olejů nedávají příliš na výběr,“ říká na úvod František Jenček, zakladatel a majitel rodinné firmy Fabio Produkt, jež se specializuje právě na výrobu rostlinných olejů. 

Historie firmy Fabio Produkt z Holína nedaleko Jičína ve východních Čechách se začala psát v okamžiku, kdy rodině Jenčkových stát po roce 1989 vrátil v restituci polorozpadlý statek a pole. Jenčkovi se tehdy okamžitě pustili do zemědělské činnosti včetně pěstování řepky olejné, z níž časem začali tradičně za studena lisovat řepkový stolní olej. Tehdy měla firma obrat sotva 1,5 milionu, dnes po 25 letech existence dosahuje takřka 1,5miliardového obratu, má vlastní skladovací kapacity na šest tisíc tun zemědělských komodit, čtvrtou generaci lisovny olejů za studena, šetrnou fyzikální rafinaci, rozlehlé sklady na surové i rafinované oleje, plně automatické plnicí linky, vlastní logistiku, tři výrobní závody a tři distribučními sklady. Firma stabilně zaměstnává 140 lidí nejen v regionu, kde působí.

Není olej jako olej

Lisovat vlastní olej začali Jenčkovi v roce 1993. Zaměřili se na olej řepkový, který podle nich svými vlastnostmi i složením předčí i klasický slunečnicový, jakkoli i ten mají v nabídce.

„Nepřemýšleli jsme, jak rychle vydělat, ale naopak jsme vždy upřednostňovali kvalitu. Všechny naše oleje jsou lisovány za studena při 50 až 60 stupních a fyzikálně rafinované bez jakýchkoli chemických přísad. Díky tomu si zachovávají přírodní antioxidanty, vitamíny, vůni a hlavně chuť po výchozí surovině,“ vysvětluje Jana Jenčková.

Cílem firmy nebylo stát se jedním z největších evropských výrobců olejů, ale nabídnout chutné, voňavé a zdraví prospěšné rostlinné oleje všech možných typů a balení.
„Velcí průmysloví výrobci z oleje za pomoci chemie odstraní veškeré nečistoty a spolu s nimi i jeho charakteristické vlastnosti, jako jsou zdraví prospěšné látky, chuť nebo vůně. Jejich olej je neutrální a jen těžko poznáte, z jakých surovin byl vyroben.“ vysvětluje Jana Jenčková s tím, že oleje z jejich výroby mají například o poznání méně zdraví škodlivých transmastných kyselin.

Důvodem je to, že oleje od Fabio Produktu jsou důsledně vyráběny bez použití chemie. A byli to právě profesionálové z hotelů, restaurací a jídelen, kteří si oleje Manka oblíbili jako první. Fabio tak dodnes dodává oleje do pekáren nebo i výrobcům bramborových chipsů, kde jsou kladeny obzvláště vysoké nároky na používané speciální zátěžové oleje. Ostatně firma jako vůbec první na trhu vyrobila a nabídla bezpalmové fritovací oleje s vysokou oxidační stabilitou ze speciálních odrůd řepky a slunečnice. Výroba je bezodpadová. Nově se Fabio prostřednictvím nedávno zrealizované akvizice pustilo i do ekologického zpracovávání použitých olejů na technické oleje.  

Mohlo by vás ještě zajímat