Cvrčovická pekárna: Firma, jejíž chléb chutná jako chléb

 

Cvrčovice jsou malá obec několik kilometrů od Kladna, místní pekárna je však pojmem. Vyrábí okolo 90 druhů pečiva, známá je ale především Cvrčovickým chlebem, který je mezi zákazníky oblíbený pro svou specifickou chuť a vůni. Svou roli v tom sehrála i netradiční pomoc České spořitelny, která ve správnou chvíli přispěla k předání receptury.

Cvrčovickou pekárnu, s.r.o., dnes vede Petr Suk spolu s bratrem Martinem a Andreou Aylsworthovou. Otec obou bratrů se v roce 1991 rozhodl přebudovat nedostavěný kulturní dům, na který měl výhled přímo ze svého rodinného domku, na pekárnu a začít podnikat. „Otec byl profesí hutní inženýr a s pekárenským oborem a podnikáním neměl žádné zkušenosti. Učil se za pochodu,“ říká dnes jeho syn Petr Suk. Novou pekárnu tehdy financovala Česká spořitelna a majitel ji spolu se svou rodinou vybudoval svépomocí. Když v zimě roku 1993 začali péct, vyráběli všechen obvyklý sortiment, včetně sladkého pečiva.

Začátky ale vůbec nebyly jednoduché, mimo jiné i proto, že zakoupené nové pece nepekly stejnoměrně. Bylo proto brzy nutné je nahradit jinými, tentokrát staršími, repasovanými. Jen o dva roky později se ale přihodilo něco, co Cvrčovické pekárně dopomohlo k produktu, který je dnes její „vlajkovou lodí“. Jak k tomu došlo? Majitel nedaleké Horoměřické pekárny Oldřich Šubrt měl schůzku v České spořitelně, kde mu položili otázku: „Vám jde pekárna velmi dobře, ale kousek od vás, ve Cvrčovicích, je pan Suk – a ten má s pekárnou potíže. Čím to je?“ Oldřich Šubrt poté zajel za Josefem Sukem do Cvrčovic a přesvědčil ho, aby začal vyrábět „jeho“ chléb.

Pekárna tak našla svůj stěžejní produkt, který staví především na vysoké kvalitě. Kváskový chléb ze Cvrčovic si rychle získal velkou oblibu. Mimochodem – přípravě vlastního kvasu a jeho správné vyzrálosti věnují ve Cvrčovicích obzvlášť velkou péči.

Mohlo by vás ještě zajímat