České vinařství: dvě procenta pěstitelů obhospodařují tři čtvrtiny vinic
V České republice se nachází téměř 18 000 hektarů vinic. Drtivá většina této celkové plochy je samozřejmě na Moravě, z Čech je významnější pouze oblast mělnická a litoměřická. Jaké odrůdy se u nás nejčastěji pěstují, jak se vyvíjí tuzemská spotřeba vína či kolik je u nás celkem pěstitelů vinné révy, to se spolu s dalšími podrobnostmi dozvíte v aktuální analýze českého vinařství od České spořitelny.
96 procent veškeré vinné révy se u nás pěstuje na Moravě, přičemž bílé hrozny tvoří 2/3 produkce. Mezi pěstovanými bílými odrůdami vede například Veltlínské zelené (což je mimochodem odrůda, která se dříve pěstovala ve všech zemích Rakouska-Uherska). Z modrých odrůd se nejčastěji pěstuje například Frankovka či Svatovavřinecké. V loňském roce bylo sklizeno více než 103 000 tun hroznů – vždy ale záleží na meteorologických podmínkách v daném roce.
Tuzemská produkce pokryje 30 procent domácí spotřeby vína. Nejčastěji jej dovážíme z Itálie, Španělska a Chile. Lze říci, že na rozdíl od piva Češi ve spotřebě vína znatelně zaostávají za průměrem: vypijí ho přibližně 19,5 litru za rok, přičemž evropský průměr je přes 30 litrů. Stát přitom víno daňově zvýhodňuje: sazba spotřební daně na tichá vína je 0 Kč/hl.
Čeští vinaři mají relativně široké možnosti, pokud jde o zdroje dotací. Mohou je čerpat jak z národních dotací, tak z Vinařského fondu či PGRLF (Podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu). Z rozpočtu EU se pak vinařům nabízí dotace v rámci společné organizace trhu (SOT) s vínem či podpora z Programu rozvoje venkova.
V České republice je registrováno celkem 18 400 pěstitelů vinné révy. Největší počet z nich pěstuje révu na ploše do 0,1 ha. Zdaleka největší plochu vinic, celkem 76 procent, ale obhospodařují pouhá dvě procenta těch největších.