Rodinný statek
i finančně zdravá firma.
Poznejte bezovou farmu Křížov

4 min

12. října 2023

Když se Renata a Radek Vondrákovi přestěhovali do vesničky Křížov nedaleko Vlašimi, možná netušili, jak se jejich životy změní. Zkusili si práci v IT i projektovém managementu, aby nakonec vybudovali farmu se dvěma bezovými sady. Jejich úrodu dnes můžete ochutnat ve formě moštu, sirupu, rosolu, čaje nebo třeba léčebných bylinných kapek. Začtěte se do příběhu, ve kterém se prolíná láska k přírodě s rodinnými hodnotami i jasnou podnikatelskou vizí.

Den začínají rodinnou snídaní, která chvílemi připomíná firemní meeting. Na imunitu si připíjí domácím bezovým moštem a na stole nechybí ani voňavý čaj z bylinek, které pochází přímo z jejich sadu. Renata a Radek Vondrákovi bydlí v Křížově nedaleko bájné hory Blaník se svou dcerou a dvěma syny. Vedle rodinného života zde ovšem mají i spoustu práce. „V prvé řadě se staráme o sad jako zemědělci. Zároveň ale zpracováváme úrodu jako potravináři, propagujeme výrobky jako marketéři a provozujeme vlastní e-shop jako prodejci,“ shrnuje Renata Vondráková.

Mezi impulzy, které ji s manželem vedly k založení farmy, patřilo i opuštění předešlé sedavé práce u počítače. Radek pracoval v oblasti IT a Renata se věnovala projektům, dotacím či marketingu. „Už jsme nechtěli prosedět osm až deset hodin denně u počítače. Vysnili jsme si práci, při které se můžeme hýbat a být na vzduchu,“ potvrzuje farmářka. Pár s dětmi bydlel na venkově už před vznikem farmy. Než se ale pustili do podnikání, pochopili, že takový život s sebou přináší nečekané náklady. „Musíte věčně dojíždět, starat se o zahradu, zvířata a tak dále. Pokud venkov nemáte spojený s podnikáním, které na daném místě dává smysl, takový život se prodraží,“ rekapituluje Renata Vondráková a pokračuje: „Pokud si ale vedle domu zřídíte provoz jako zemědělec nebo třeba truhlář, podnikání se se životem na venkově skvěle propojí.“

Majitelé farmy v Křížově se snaží nejen vyrábět nejkvalitnější bezové produkty, ale také budovat finančně zdravou firmu pro další generace rodiny. „Chtěli jsme investovat do něčeho, co jednou předáme našim dětem. Kromě domu teď máme v Křížově i farmu, která umožňuje podnikání i do budoucna.“ Jak bezový příběh začal?

Před bezem klekni

Původně Vondrákovi nevěděli, co přesně hodlají na pozemcích pod Blaníkem vysadit. Manžele zaujal trend, kdy se na zemědělské půdě pěstují rostliny, které se v přírodě obvykle sbírají volně. V úvahu připadalo několik možností – šípek, lípa, bez nebo třeba ostružiny. „Na menších výměrách musíte mít jako zemědělec specializaci. Místo obilnin a velikých strojů jsme se rozhodli vsadit na léčivku,“ ohlíží se Radek Vondrák, který si jako mnozí ostatní nese z dětství vzpomínky na černý bez. Jeho babička z něj vyráběla nejen čaj, ale dokonce i likér. „Mám s bezinkami spojenou velkou část dětství. Když mi Renata poprvé řekla, že by ráda pěstovala právě bez, všechno do sebe zapadlo.“

Na první pohled se může zdát, že bez roste tak nějak všude a samovolně. Realita systematického pěstování na farmě je však úplně jiná. V Křížově se osvědčily především odrůdy Sampo a Haschberg. „Na jaře sbíráme květ, jehož zpracování závisí na možnostech sušárny. Z kila květů uděláme přibližně šestkrát méně sušeného výrobku. V praxi každé tři dny usušíme 160 kil čerstvého bezu,“ vypočítává farmář, který z květů vyrábí také bezový sirup nebo takzvanou tinkturu. V nabídce e-shopu nechybí ani bezový džem nebo rosol, který neobsahuje pecky a hodí se třeba na palačinky a k sýrům. Na podzim se v Křížově zpracovává bez hlavně na mošt, stoprocentně přírodní lahodný produkt s pozitivními účinky na fyzické i mentální zdraví. Bez působí na funkce dýchacího systému, močových cest a prostaty. Funguje jako antioxidant a slouží k pročištění těla, napomáhá normálnímu trávení i stavu kloubů. Má kladný dopad na imunitní systém a hodí se pro zachování optimální tělesné hmotnosti.

Právě proto se Vondrákovi odkazují na lidové přísloví – před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Řídili se jím mimochodem i rodinní předci a dnes se o jeho pravdivosti přesvědčují na denní bázi. „V dobách, kdy ještě neexistoval penicilín, se vše léčilo bylinami. Naše tinktura, tedy bezové kapky, v kombinaci s čajem člověka z nemoci vykurýrují během pár dnů,“ potvrzuje Radek, který dlouhodobě trpěl bolestmi zad, od nichž mu postupně pomohla pravidelná konzumace výrobků z bobulí bezu.

Pomoc začínajícím zemědělcům

Manželskému páru na startu podali pomocnou ruku někteří spříznění pěstitelé bylinek či výrobci strojů, nyní chce laskavost vrátit a pomoct začínajícím zemědělcům. Vedle veškeré manuální práce v sadech, výroby i prodeje bezových produktů se proto v Křížově pořádá workshop s názvem Založ farmu! Jeho součástí je prohlídka farmy, výklad o užívání strojů, ale také názorný příklad psaní žádosti o dotaci v zemědělství. „Tato aktivita mě moc baví,“ pochvaluje si Renata Vondráková a upřesňuje: „Zájemcům se snažím předat postřehy z naší farmy, ale i více než 20 let zkušeností z pozice projektového manažera a zpracovatele dotací.“

Co pro vaši firmu znamená finanční zdraví?

Pěstování bezu v sadech představuje sezónní záležitost. Na farmě v Křížově proto o finančním zdraví uvažují v celoročním kontextu, respektive v horizontu několika let. „Musíme rozpočet odhadnout tak, abychom byli schopni sklidit úrodu a dát výrobkům takovou cenu, aby nás uživily celý rok,“ shrnuje Renata Vondráková a uznává, že vedení vlastního statku může být finančně náročné zejména v jeho začátcích, kdy se neobejdete bez větších investic. Podle jejího manžela Radka je nezbytné pracovat obezřetně a racionálně. „Finanční zdraví pro mě znamená mít plný sklad a finanční rezervu,“ potvrzuje.

Do svého podnikání se majitelé farmy pod Blaníkem snaží vkládat maximum pozitivní energie, o čemž ostatně svědčí i jejich profil na instagramu s více než čtyřmi a půl tisíci sledujících. Sílu sociálních sítí nepodceňují. „Fanoušci mě drží. Když nemám energii, přečtu si komentáře, proč lidi kupují naše výrobky nebo v čem jim pomáhají. Jejich podpora mě vždy zaručeně nakopne,“ pochvaluje si Renata. Role na statku si s manželem rozdělili přirozeně. Manuální činnosti v sadu a těžkou fyzickou práci zastává především Radek, zatímco ona dohlíží na organizaci a chod celého rodinného podniku. „Občas máme problém na chvíli vypnout a najít volný čas mimo farmu. Ale spolupráce nám jde dobře, bez nám i po několika letech dělá čím dál větší radost,“ uzavírá s úsměvem Renata Vondráková.

Česká spořitelna se často spojuje se zajímavými zemědělci, a tak jsme se dostali i k Bezové farmě Křížov. Společně jsme řešili například leasing na některé stroje a technologie. Naše spolupráce s Radkem a Renatou Vondrákovými probíhá od druhé poloviny minulé dekády. Osobně mám velmi ráda jejich bezové výrobky, pochutnávám si třeba na jejich moštu nebo čaji. Při každé návštěvě Bezové farmy mě zaujme rodinná atmosféra a pohoda. Do budoucna chystáme další spolupráci. 

Miroslava Šefrnová
Firemní bankéřka Příbram

 

Mohlo by vás dále zajímat

Firma rPET InWaste se stává symbolem recyklace a cirkulární ekonomiky v Česku

Na vlnách adrenalinu. Wake & Fun učí Čechy milovat vodní sporty

Parostrojní pivovar v Lobči: dobrý příklad chytré renovace