Vinařství Volařík ctí tradiční odrůdy Mikulovska, ale rozšiřuje i bioprodukci z rezistentních druhů révy
24. srpna 2021
3 minuty
Není mnoho značek vín, které by v České republice rezonovaly tak jako Vinařství Volařík. Mikulovský vinař už řadu let získává jedno ocenění za druhým. Skutečnost, že tuzemská vína začínají získávat čím dál větší pozornost i na mezinárodní scéně, je v neposlední řadě zásluhou právě jeho vinařství. Hospodaří na viničních tratích, které jsou považovány za klenoty Mikulovské podoblasti, jako je Železná, Kotelná, Purmice či Pravá Klentnická. Vyrábí převážně bílá tichá vína, v sortimentu bychom ale našli i velmi zdařilé sekty.
Vinařství Volařík založil jeho majitel Miroslav Volařík v roce 2007, výrobou vína se ale zabýval už předtím. Zkušenosti sbíral ze svého okolí i od rodičů, kteří po druhé světové válce hospodařili na vinicích v Dolních Dunajovicích. Silnou stránkou jednoho z nejznámějších moravských vinařství jsou kvalitní vinice a jejich umístění převážně na svazích Pálavských vrchů. „S využitím moderních technologií a vysoké fundovanosti našich pracovníků jsme schopni trvale produkovat vína, která jsou charakteristická pro vápencové podloží,“ říká majitel.
Pěstuje téměř dvě desítky odrůd. Prominentní místo mezi nimi mají především Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Pálava, vesměs tedy odrůdy, které jsou s Mikulovskem dlouhodobě spjaté – a zejména u tuzemských zákazníků velmi žádané. Osvědčily se ale také například Solaris nebo Saphira, v současné době proto u Volaříků pracují na přestavbě vinic mimo jiné ve prospěch těchto odrůd.
Bioprodukce a sekty doplnily sortiment v souladu se současnými trendy
Odrůdou, která je tak trochu fenoménem sama o sobě, je určitě Pálava. I její výměru Miroslav Volařík v souvislosti s restrukturalizací starých vinic navyšuje, současně však dbá na to, aby se jeho vinařství rozvíjelo po více stránkách. Už před několika lety například začal s pěstováním révy v režimu ekologického zemědělství, a podpořil tak trend výroby vína v biokvalitě. Z celkové produkce vinařství představuje dnes bioprodukce 15 %. „Pro řadu Organic jsme vybrali lokalitu v Perné, viniční trať Věstonsko. Zvolili jsme rezistentní odrůdy a chceme otestovat, zda je reálné rozšířit pěstování v režimu ekologického zemědělství i do dalších lokalit,“ přibližuje své plány vinař.
Zásadní rozšíření sortimentu představovalo také rozhodnutí vyrábět sekty z tradičních odrůd Mikulovské podoblasti. Zákazníci si tak mohou vychutnat například sekt z hroznů Ryzlinku vlašského, které pocházejí z 35 let staré výsadby na viniční trati Železná. Svým záměrem mít kompletní sortiment vín Miroslav Volařík zároveň vyšel vstříc rok od roku rostoucí oblibě šumivých vín na straně konzumentů.
Mechanizace je nutnost, lidský um ale zůstává nenahraditelný
Vinařství v současné době produkuje cca 240 tisíc lahví ročně, což samozřejmě vyžaduje používání moderních technologií. „Jinak by nebylo možné být efektivní a úspěšný,“ říká majitel s tím, že zaměstnancům na vinicích poskytuje strojní vybavení, které účinně doplňuje ruční práci. „Jsou ale činnosti, kde se bez ruční práce a znalostí toho, co je potřeba udělat, neobejdeme. Při zpracování hroznů, výrobě vína, jeho doladění a následném lahvování používáme všechny dostupné moderní technologie, vždy ale v kombinaci s ruční prací a fundovaným vedením.“ K výbavě moderního sklepního hospodářství Vinařství Volařík patří pneumatické lisy, technologie řízeného kvašení a kryomacerace či vinifikátory.
Péči o vinice a výrobě vína se ve Vinařství Volařík věnuje celkem 35 lidí. Do rodinného podnikání se zapojuje i jedna z dcer majitele. Najít dobré spolupracovníky však není vůbec jednoduché: „Někteří starší zaměstnanci odcházejí do důchodu, a náhrada za ně není,“ popisuje obtíže pramenící ze stále přesyceného trhu práce vinař.
Vína z Mikulovska dosahují ocenění i ve světě
Každý, kdo se na výrobě vína u Miroslava Volaříka podílí, má přitom být na co hrdý – jeho vína totiž pravidelně obsazují první příčky v prestižních soutěžích. Z nejnovějších úspěchů v letošním roce můžeme uvést řadu zlatých medailí a titul šampiona Valtických vinných trhů či vítězství v soutěži Král vín České republiky. Vína Vinařství Volařík si ale vedou víc než dobře i v zahraničí – například na mezinárodní soutěži Vinalies Internationales v Paříži získalo v roce 2020 čtyři zlaté medaile, přičemž nejlepším suchým bílým vínem soutěže se stala Pálava z viniční trati U Venuše v Horních Věstonicích, ročník 2018, výběr z hroznů. Pro ryze mikulovskou odrůdu to byl v konkurenci vín z celého světa opravdu velký úspěch. Miroslav Volařík je přesvědčen, že díky své originální vůni a chuti by se suchá Pálava mohla u zahraničních konzumentů vyprofilovat jako nejžádanější odrůda tuzemské provenience.
A jaké má úspěšné vinařství plány do budoucna? V současnosti hospodaří na přibližně 80 hektarech půdy. Další rozšiřování vinic nákupem pozemků ale majitel nezamýšlí – rád by pouze dokončil osázení zbývajících volných ploch. Pokračuje rovněž v plánované restrukturalizaci starých vinic a odrůdových změnách. Svůj úkol spatřuje ve výrobě přívlastkových vín, která mají čitelný charakter odpovídající způsobu hospodaření na vinicích, a v práci na jejich komplexnosti.
V souvislosti s pandemií covidu si ve vinařství všimli určité změny v zákaznické struktuře, kdy došlo ke zvýšení prodeje přímo privátním odběratelům. Celkově pak přikládají velkou důležitost aktivnímu přístupu k zákazníkům. Udržet si klientelu totiž patří v tomto oboru mezi největší výzvy. Vinařství Volařík jsou v tomto ohledu mocným spojencem místní příroda a město Mikulov, kvůli kterým míří do oblasti mnoho návštěvníků. Platí to ale i obráceně – vinař a jeho okolí se totiž posilují navzájem. „Kvalitní víno je součástí našeho regionu a jedním z motorů zdejší turistiky,“ říká mikulovský podnikatel.
„S panem Volaříkem mě před několika lety svedl dohromady náš společný koníček – myslivost. Chystal se tehdy přesunout celou firmu do nové budovy, a vznikl tak požadavek na financování nového vinařství včetně technologií a zázemí. Vedle toho jsme firmě poskytli také provozní prostředky. Obdivuji to, že i když v tomto oboru začal podnikat teprve v roce 2007, stal se během velmi krátké doby jedním z nejrespektovanějších vinařů v republice,“ říká bankéř Petr Henych z firemního centra České spořitelny v Pardubicích.