Future Farming staví vertikální městské farmy. A chce změnit svět

24. srpna 2021

3 minuty

hodiny
majitelé firmy Future Farming

Mladá technologická firma Future Farming je v České republice průkopníkem vertikálního zemědělství, a to rovnou v jeho nejefektivnější podobě – akvaponii. Jde o promyšlený systém spojující pěstování zeleniny s chovem ryb, který by v budoucnu mohl výrazně přispět k potravinové soběstačnosti měst i jednotlivých komunit. Akvaponický projekt z jižní Moravy zařadila letos Asociace společenské odpovědnosti mezi 10 českých firem přispívajících k udržitelnému rozvoji.

Když si Michal Fojtík jako student elektrotechnické fakulty zkoušel zautomatizovat pěstování chilli papriček, netušil, že se něco podobného jednou stane jeho profesí a podnikatelským projektem. Zlom v jeho životě přišel o několik let později, když se pro svou rodinu snažil sehnat čerstvou zeleninu – a zjistil, že to není vůbec nic jednoduchého. „Tehdy jsem si vzpomněl na své chilli papričky a říkal si, že bych se mohl k domácímu pěstování zeleniny vrátit. Začal jsem objevovat hydroponii – pěstování rostlin bez půdy – a další moderní metody,“ líčí podnikatel začátek své cesty vedoucí později k založení Future Farming.

Znalosti o inovativních způsobech pěstování si prohloubil v Kalifornii, kde viděl, že díky akvaponii lze celý proces posunout ještě výš. Na malých farmách, které navštívil, se pěstovala zelenina nejen bez půdy, ale dokonce i bez jakýchkoli hnojiv. Rostliny si vystačily s vodu plnou živin z rybího chovu. „To mě fascinovalo. Bylo to udržitelné bezodpadové hospodářství bez jakékoli chemie. Říkal jsem si, že by bylo skvělé, kdyby se podobný systém podařilo aplikovat ve větším měřítku. Kdybychom takhle dokázali zásobovat celá města – a jednou celý svět,“ popisuje Michal Fojtík chvíle, kdy se zrodila jeho vize.

V Brně vzniká největší akvaponická farma Evropy

Spolu s investiční skupinou GFF založil na sklonku roku 2018 společnost Future Farming s cílem rozšířit akvaponické farmaření v České republice a časem i v zahraničí. Druhý z jednatelů Future Farming má na starosti především finanční stránku projektu. Díky jeho know-how v oblastech projektového řízení, obchodu a marketingu se Michal Fojtík může v klidu soustředit na výstavbu farem a vývoj technologie.

Farmy, o které se Michal Fojtík stará, jsou z konstrukčního hlediska velmi náročná zařízení: „Zatímco v konvenčním zemědělství i běžném vertikálním zemědělství je potřeba rostlinám neustále dodávat hnojiva, v případě akvaponie ho zajišťují ryby. Zní to jednoduše, ale propojit v praxi ekosystém rostlin s ekosystémem ryb je nesmírně složité. Nám se to po letech bádání podařilo. Firem, které by to dokázaly, ale ve světě není mnoho,“ vysvětluje. 

Zatím Future Farming provozuje takové farmy dvě – v obci Kaly nedaleko Brna a pak přímo v jedné z brněnských městských částí. Naplánována už je také výstavba akvaponické farmy na Slovensku, severně od Bratislavy, a následovat by měla expanze i na další trhy. Potenciál vidí firma v blízkých zemích, jako je Polsko a Maďarsko, ale dívá se i dál, například do Dánska.

Zmíněná Farma Kaly slouží zároveň jako vědecko-výzkumné centrum, kde Future Farming ve spolupráci s Mendelovou univerzitou, Czech Globe a dalšími vědeckými pracovišti testuje nové inovativní formy pěstování plodin a chovu ryb. Druhá z farem (v Brně – Dolních Heršpicích) by se pak do poloviny příštího roku s 10 tisíci čtverečních metrů měla stát největší akvaponickou farmou v Evropě. Zatím je hotový první z celkem tří bloků.

Akvaponie jako odpověď na poptávku po čerstvých lokálních potravinách

Na farmách se pěstuje listová zelenina, zejména saláty, čekanka nebo čínské zelí. Potom také bylinky jako petržel, bazalka, máta nebo oregano, ale i čím dál oblíbenější microgreens. A nakonec se tu chovají dva druhy ryb – pstruh duhový a sumeček africký. „Všechny naše produkty mají prémiovou kvalitu a ve srovnání s běžnými produkty také velmi vysokou nutriční hodnotu,“ říká ředitel farmy v Kalech Jiří Synek a dodává, že výhradním distributorem potravin od Future Farming je dceřiná firma Farmia Food, která se koncentruje na lokální trh. Hlavním odběratelem je pro ni gastrosektor, poptávka se ale postupně zvyšuje i ze strany obchodů.

Ve Future Farming registrují také zájem farmaceutických firem, které pro své výrobky hledají ekologicky čisté suroviny. „Na farmách produkujeme potraviny bez jakékoli chemie. Po celou dobu jsou zelenina a ryby v kontrolovaném prostředí, to znamená bez kyselých dešťů, emisí z výfukových plynů nebo kontaktu s půdou nadopovanou herbicidy,“ vysvětluje Jiří Synek. Přednosti produktů akvaponických farem ale oceňují i obchodníci. Zeleninu totiž na farmách sklízejí celou, tedy i s čistým kořenovým balem. Díky tomu po sklizni vydrží v obchodech čerstvá dvojnásobně dlouho – a obchodní řetězce tak ušetří polovinu potravin, které by jinak skončily v koši. 

Řešení, které může pomoci nasytit miliony lidí po celém světě

Vzhledem k rychlému ubývání přírodních zdrojů, včetně vody a na živiny bohaté zemědělské půdy, se efektivnější formy výroby potravin jeví jako nutnost. Vertikální zemědělství proto zažívá ve světě obrovský investiční boom. Investují do něj státy i významní světoví byznysmeni, například Jeff Bezos z Amazonu, bývalý šéf Googlu Eric Schmidt nebo bratr Elona Muska Kimbal.

Mezi velká pozitiva vertikálních farem patří i to, že mohou stát přímo ve městech. Potraviny se tak k zákazníkům dostanou čerstvé a odpadnou náklady na dálkovou přepravu. Akvaponické farmy dokáží ve srovnání s konvenčním zemědělstvím ušetřit až 95 % vody, a navíc neprodukují žádný odpad. Zakladatel Future Farming Michal Fojtík i ředitel farmy Kaly Jiří Synek jsou proto přesvědčeni, že podíl vertikálního zemědělství včetně akvaponických systémů se bude v budoucnu zvyšovat, přičemž rychlost růstu půjde ruku v ruce s růstem počtu obyvatel ve městech.

Přínosy tohoto způsobu farmaření ocenila i Asociace společenské odpovědnosti, která akvaponický projekt Future Farming zařadila mezi 10 nejlepších projektů v Česku v kategorii Byznys. Hodnotícím kritériem přitom byly mezinárodní principy udržitelného rozvoje, jak je definovala OSN. „Z toho, že nás odborná porota vybrala jako jednu z firem, které mají potenciál změnit svět, máme velkou radost. Pro celý náš tým je to velkým povzbuzením do budoucna. A práce je před námi opravdu ještě spousta.“ uzavírá Michal Fojtík.

bankéř ČS - Firemní centrum v Pardubicích

 „V České spořitelně rádi podporujeme inovativní projekty, tento ale vyniká svým globálním přesahem a zároveň celospolečenským přínosem. S Future Farming spolupracujeme od samého začátku, kdy jsme pomohli financovat vědeckovýzkumnou základnu a zároveň první vertikální akvaponickou farmu v obci Kaly. Je to způsob hospodaření, který může pomoci vyřešit hned několik problémů současně, a nás těší, že můžeme být u toho,“ říká bankéř Petr Henychfiremního centra České spořitelny v Pardubicích.    

Mohlo by vás dále zajímat