Tržní riziko

Investiční jednohubka

Tržní riziko je důsledek nepředvídatelné volatility na finančních trzích. Toto riziko, známé také jako systémové riziko, může výrazně ovlivnit výkonnost investičního portfolia a působit značné finanční ztráty. Pojďme se podívat na několik strategií, jak tento typ rizika spravovat a minimalizovat.

Co je tržní riziko? 

Nazývá se tím pravděpodobnost, že vám některá z investic nevyjde a vám tak vznikne ztráta.

Je to jako když jedete na kole, zkušený jezdec se klidně pustí střemhlav dolů. Je daleko pravděpodobnější, že dojede v pořádku dolů pod kopec než někdo, kdo sedí na kole poprvé.

Tip: Chcete investovat, ale děsí vás neznámé pojmy? Proto jsme vytvořili videa, díky kterým investorské pojmy pochopí každý. Pustit si je můžete tady.  

Tržní riziko a začínající investoři

Většina začínajících investorů si není úplně jistá a snaží se proto snížit riziko, jak jen to jde. S přibývajícími zkušenosti získávají schopnost vyhodnotit, jestli se na trať vůbec vydat a jak mohu riziko ovlivnit.

Jak snížit tržní riziko?

Zkrátka, jako jezdec, i jako investor musíte vše dobře zvážit. Strategií, jak míru rizika snížit je mnoho. U investování pomůže třeba diverzifikace, díky které rozložíte tržní riziko mezi více druhů aktiv. Ale některým velmi riskantním investicím by se většina lidí měla úplně vyhnout.

Staňte se chytrým investorem   

Pusťte si další videa pro začínající investory a budete v obraze.   

Volatilita

Likvidita