Nemovitostní fondy

Investiční jednohubka

Znáte nemovitostní fondy? Umožňují vám podílet se na výnosech nemovitostního trhu bez toho, aniž byste si museli nemovitost koupit. Více informací vám prozradí Bára v novém videu.  

Co jsou nemovitostní (realitní) fondy? 

Nemovitostní fondy jsou typem investičního fondu, které investují do komerčních, rezidenčních nebo průmyslových nemovitostí. Tyto fondy investorům poskytují možnost investovat v oblasti realitního sektoru, aniž by museli přímo vlastnit nemovitosti.

Jak nemovitostní fond vydělává?

Nemovitostní fond zhodnocuje vaši investici stejně, jako kdybyste vlastnili dům, byt, kancelář nebo obchodní prostor. 

Fond pravidelně vybere nájmy od svých nájemců, ze kterých vám vyplatí podíl odpovídající výši vaší investice. A samotná nemovitost může časem získávat na ceně, za kterou byste ji případně prodali.

Tip: Chcete investovat, ale děsí vás neznámé pojmy? Proto jsme vytvořili videa, díky kterým investorské pojmy pochopí každý. Pustit si je můžete tady.  

Nemovitostní fondy vs. vlastnictví nemovitosti

Investice do nemovitosti je nejčastější formou investice v České republice. Jedná se o něco hmatatelného (na rozdíl od třeba akcií nebo dluhopisů), a právě proto se těší takové oblibě. 

Vlastnictví nemovitosti má nepopiratelné výhody, pojí se s tím ale také řada potenciálních komplikací. O takový dům nebo byt je však potřeba se starat, hledat nájemce, hlídat, zda platí, řešit opravy, dohadovat se se sousedy, než ho koupíte potřebujete na něj hypotéku. Nic z toho v případě vlastnictví cenných papírů nemovitostních fondů nemusíte řešit. 

Staňte se chytrým investorem  

Pusťte si další videa pro začínající investory a budete v obraze.  

Akciové fondy

Dluhopisové fondy

Co jsou to smíšené fondy