Likvidita

Investiční jednohubka

V tomto díle se s Bárou podíváme na další termín, který se v oblasti investic často skloňuje. Zaměříme se konkrétně na likviditu. Vše si můžete pustit v podobě videa, nebi si můžete stěžejní poznatky přečíst. 

Likvidita - význam slova

Likvidita je schopnost převést cenné papíry na hotové peníze. Pokud je něco likvidní, znamená to, že je možné to rychle prodat za slušnou cenu, která je blízká běžné tržní hodnotě.

Tip: Chcete investovat, ale děsí vás neznámé pojmy? Proto jsme vytvořili videa, díky kterým investorské pojmy pochopí každý. Videa najdete tady.

Vysoká a nízká likvidita

Rozlišujeme mezi vysokou a nízkou likviditou. Vyšší likvidita znamená rychlejší možnost prodeje majetku. Například akcie obecně mají vysokou likviditu, zatímco prodej historických budov obvykle vykazuje nižší likviditu.

Vysoká likvidita 

Pokud investujete například do akcií, které dokážete rychle prodat a získat okamžitě peníze, jedná se o investici s vysokou likviditou. 

Nízká likvidita

Naopak pokud si koupíte nemovitost, kterou budete chtít po čase prodat, budete pro ni muset najít nejdříve správného kupce, a to zpravidla může trvat delší dobu. Jedná se tak o investici s nízkou likviditou.

Staňte se chytrým investorem 

Pusťte si další videa pro začínající investory a buďte v obraze. 

Akciové fondy

Dluhopisové fondy

Nemovitostní fondy