Akciové fondy

Investiční jednohubka

Akciové fondy patří v dlouhodobém horizontu k nejvýnosnějším typům investice, ale jak bývá zvykem není to až tak jednoduché, Bára vám ve videu vysvětlí proč. 

Co jsou akciové fondy?

Akciové fondy jsou typem investičních fondů, které investují hlavně do akcií. Tyhle fondy můžou poskytnout dobrý výnos, ale obecně taky nesou vyšší riziko, než fondy investující do bezpečnějších aktiv jako jsou dluhopisy.

Jak akciové fondy fungují?

Koupí akcie si kupujete podíl ve firmě a váš investiční úspěch závisí na tržním úspěchu dané firmy. Investicí do akciového fondu si kupujete podíly v desítkách firem najednou, váš investiční úspěch tak závisí na jejich celkovém tržním úspěchu.

Aktivně řízený akciový fond má svého portfolio manažera, který prodává a kupuje akcie takových firem, u kterých věří, že pomohou zhodnocení investic.

Tip: Chcete investovat, ale děsí vás neznámé pojmy? Proto jsme vytvořili videa, díky kterým investorské pojmy pochopí každý. Pustit si je můžete tady.  

Jak akciový fond vydělává?

Zhodnocení spočívá v samotné ceně akcie, která se vyvíjí podle toho, jak se vyvíjí hodnota samotné firmy. Stejně jako u akcií samotných bývá akcionářům vyplácena dividenda – to je podíl na tom, co se firmě podařilo vydělat. 

Staňte se chytrým investorem  

Pusťte si další videa pro začínající investory a budete v obraze.  

Nemovitostní fondy

Dluhopisové fondy

Co jsou to smíšené fondy