Denní výběr jen 1 000 Kčs a peníze donášeli kolegové v taškách

3. května 2023

6 minut

Jen dva týdny po sametové revoluci začala Spořitelna svou vlastní – od 1. prosince 1989 si mohli naši klienti vedle výběru hotovosti na přepážce poprvé vybrat i ze stroje. 

Zaměstnanci tehdejší České státní spořitelny byli o krok napřed, protože první stroj testovali už od ledna 1989. První bankomat pro klienty stál v dnes již neexistující pobočce na Václavském náměstí 42. Hotovost z něj mohli vybírat všichni majitelé sporožirových účtů, kteří si zažádali a následně obdrželi speciální kartu pro výběr. 

Denní limit výběru 

Z bankomatu si mohli klienti vybírat bankovky v nominální hodnotě 50 nebo 100 Kčs, přičemž maximální denní limit pro výběr byl 1 000 Kčs. I když se tento limit může zdát jako příliš malý, tenkrát představovala tato částka zhruba třetinu průměrného platu. 

Offline bankomat 

Starosti s bankomatem měla Spořitelna jiné – protože fungoval pouze offline, nebyl propojený se systémem účtů jako dnes. Všechny výběry se proto zaznamenávaly pouze na disketu uvnitř bankomatu. Jejich obsah se až se zpožděním nahrál do spořitelního výpočetního systému, kde se provádělo zúčtování a zjišťovalo se, jaký je aktuální zůstatek na účtu klienta a kolik si celkem vybral. Proto mohli lidé bankomat poměrně snadno zneužít a vybrat si peníze, které na účtu ve skutečnosti neměli. 

Dotace aneb taška plná peněz 

Jinak se před třiceti lety bankomat také dotoval hotovostí. Protože je tenkrát ještě neplnily bezpečnostní agentury, dotovat je museli přímo naši zaměstnanci. Ti chodili jednou denně k bankomatu doslova „s taškou plnou peněz“ přes veřejná místa, aby nejen doplnili kazety hotovostí, ale také aby vyměnili diskety uvnitř bankomatu. Ve stroji byly v té době dvě – na jednu disketu, o které byla v předchozím odstavci řeč, se zapisovaly veškeré transakce. Na druhé disketě byl nahraný operační systém spolu s aktuálním seznamem zakázaných karet. Na ten se dostaly ukradené a ztracené karty nebo karty klientů, kteří si vybírali do minusu. 

Váha bankomatu a objem hotovosti v něm 

Tehdejší bankomat byl také o dost lehčí. Zatímco historický stroj vážil „jen“ pár set kilo, dnes průměrně dosahují 700 kg. Důvodem vyšší váhy je především silnostěnný trezor, který zajišťuje lepší zabezpečení bankomatu.

Další rozdíl je v objemu hotovosti, kterou stroj pojme. Zatímco do původního historického bankomatu se vešlo jen několik stovek tisíc korun, do dnešního bankomatu se vejdou jednotky milionů. Proto se už nemusí dotovat na denní bázi, a v případě méně vytížených strojů se dotují jen párkrát do měsíce.  
 

Jak šel čas s našimi bankomaty... 

V roce 1989 Česká spořitelna zprovoznila ještě další 3 bankomaty. O rok později už jich bylo 69. Tisící bankomat jsme oslavili v roce 2002 a nyní máme výběrových bankomatů přes 1400. Postupem let ale nejen narůstal počet strojů, ale také služeb, které bankomat klientům poskytoval. Zatímco dříve bankomat sloužil pouze pro výběr hotovosti, dnes umožňuje vedle vkladů také platby, založení nebo zrušení trvalých příkazů a inkas, skenování platebních příkazů, dobíjení kreditu a v některých krajích i dobití karty na MHD.  

Vedle výběrových bankomatů dnes proto v ATM síti najdete stroje vkladové, recyklační, které umožňují výběry a vklady současně nebo Platbomaty. Ty slouží čistě pro platební transakce.  

Pokračujte dále

Platba na telefonní číslo má samé výhody

Jak vyřešit problémy s platební kartou

Jak vyřešit nejčastější potíže s výběrem hotovosti