Svěřit dětem větší obnos je adrenalin, ale stojí za to

10. června 2024

8 minut

Co myslíte, že se stane, když před rodinným výletem předáte rodinnou kasu osmiletému dítěti? Přejí se zmrzliny? Nakoupí hromadu plyšáků? Možné to je. Ale mnohem pravděpodobněji vám připraví úžasný zážitek, zvedne si sebevědomí, naučí se vážit si peněz, a ještě jich spoustu ušetří.

Už školáci na prvním stupni touží po samostatnosti. Využijte toho a zkuste jim občas svěřit větší sumu. Ideální příležitost představují rodinné výlety. Spočítejte si předem, kolik plánujete utratit za vlak, vstupné na hrad, restauraci nebo zábavní park, a na celý den rodinnou kasu přenechte dítěti. Ráno mu dejte celou částku a nechte na něm, jak s ní naloží. Platí jednoduchá pravidla: jedeme tam, kam jsme plánovali. Dítě platí za všechny a musí s penězi vyjít.

Naučte děti, jak se starat o své finanční zdraví s Georgem pro děti.

Jak postupovat?

  • Předem dítěti vysvětlete, jaké výdaje ho čekají.
  • Ukažte možnosti i rozdíly v cenách. Můžete na vlak dojít pěšky, nebo se jednu zastávku svezete autobusem? Na oběd zajdete do restaurace, nebo si vystačíte s rohlíkem? Projděte si s dítětem postupně všechny plánované výdaje.
  • A pak nechte rozhodnutí na něm. Velmi pravděpodobně vás donutí ještě doma připravit svačinu na cestu, protože na restauraci pro celou rodinu by padla polovina denního rozpočtu. Při prohlídce hradu se možná budete muset obejít bez příplatku za fotografování, i když jindy by ho děti rozhodně potřebovaly. Cetky u stánků si prohlédnou, ale cenovka je rychle odradí. A na odpolední kávu můžete rovnou zapomenout! Naprosto zbytečná investice…
  • Celý den buďte malému hospodáři k ruce a raďte, co bude potřebovat. Pamatujte ale, že rozhodování je na něm, stejně jako starost o peníze. Možná si je před nákupem jízdenek rozloží na peróně, aby se mu lépe počítaly. Nebo nechá batůžek s peněženkou na hřišti a zažije hrůzu z toho, že o všechny peníze přijde, pokud se batůžek nenajde. To vše ale k životu patří. A pokud by opravdu peníze někde zapomněl, bude to pro něj zkušenost na celý život.

Máte-li odvahu, zkuste větším dětem svěřit rozpočet na dovolenou. Zvládnou to lépe, než myslíte. A z týdne hrozícího rodinnou nudou se pro ně stane velké dobrodružství. Pravidla můžete ponechat stejná jako u denních výletů: destinace je daná a nikdo by neměl umřít hlady.

Jako banka podporujeme finanční gramotnost. Věříme totiž, že má smysl rozvíjet vše, díky čemu Češi a Češky získávají větší sebejistotu, budou se cítit silnější, a dokážou se tak lépe rozhodovat. Je to cesta k tomu, aby se lépe dařilo nám všem.

Pokračujte dále