Kapesné děti potřebují

10. června 2024

8 minut

Také jste jako děti měli vlastní konto? Babičky tam posílaly stovku k narozeninám a v 18 letech… Hurá, tady máš účet i s penězi, gratulujeme, starej se o ně zodpovědně! Teď může už osmiletý školák se svým kontem sám pracovat, a dokonce k němu dostane vlastní platební kartu. Na drobných částkách a v bezpečném prostředí se naučí, jak hospodařit s penězi. Určitě mu to nepůjde hned a pár chyb se zpočátku dostaví. Ale lépe teď s desetikorunou než v osmnácti s plným kontem…

Kapesné ano, či ne?

Jednoznačně ano! Kapesné není jen způsob, jak dětem dopřát cukrovinky nebo hračky, které bychom jim nekoupili. Je to hlavně nástroj, který dětem pomáhá rozkoukat se ve světě peněz. A stejně jako u jiného učení je dobré začínat pomalu a nenásilně.

Kdy začít?

Ideálně ve chvíli, kdy dítě zvládlo základní počty. Nezapomeňte ale, že svět peněz je
pro ně nový a hlavně zpočátku bude potřebovat vše vysvětlovat a donekonečna
opakovat. Nikdo neumí hospodařit sám od sebe a právě teď mu dáváte možnost si
všechno vyzkoušet. Včetně chyb.

Naučte děti, jak se starat o své finanční zdraví s Georgem pro děti.

Lze dítě nějak ochránit před chybami?

Popravdě ne. Pokud školákovi budete jeho nákupy vymlouvat či zakazovat, hospodařit se nenaučí. Nechte ho vyhodit peníze za nesmysly, zažít zklamání z nepovedeného nákupu i rozdat půlku úspor kamarádům. Nabídněte mu radu a pomoc. Ale to, jakým způsobem se svým kapesným naloží, by mělo být na něm. Mnohdy to bude zkouška vašich nervů. Ale lépe teď s desetikorunou než za pár let se stovkami či tisícovkami.

Dávat kapesné za zásluhy?

Kapesné děti učí hospodařit. Není jediný důvod, proč o tuto dovednost ochudit ty, které zlobí nebo mají nepořádek v aktovce. I ony budou v budoucnu potřebovat vyjít s penězi. Alespoň základní kapesné by měl mít každý školák

Jak často?

Menším dětem dávejte kapesné jednou týdně, u větších může být interval delší. Na začátku si společně stanovte pravidla, kdy peníze vyplácíte a jak je může dítě používat. Zkuste se neomezit na strohé „Tady máš dvacku na týden.“ Ptejte se a zajímejte se o jeho nákupy. Pomáhejte mu s jejich plánováním. Vymýšlejte možné varianty a ukazujte výhody i nevýhody.

Kolik peněz dítě potřebuje?

Jediná správná odpověď bohužel neexistuje. Každé dítě vám řekne, že dostává málo. Každé se snaží vyrovnat vrstevníkům. Každé žárlí, že sourozenec má kapesné dřív nebo vyšší než ono samo. Můžete kapesné sebevíc navyšovat a děti začnou srovnávat něco jiného. Předem prohraný boj. Pokud chcete zapadnout, pak pomohou statistiky: české děti ve věku od 8 do 11 let dostávají měsíčně v průměru 250 korun, školáci na druhém stupni pak zhruba 420 korun. Základům hospodaření se ale může dítě naučit i s relativně malými částkami.

Jak odolat nátlaku na vyšší kapesné?

Čas od času to děti zkusí a otázku zvýšení kapesného nastolí. Nebojte se jim vyhovět. Ovšem s vyšším kapesným předejte i více odpovědnosti. Začněte třeba s nákupy kreditu do mobilu nebo základních školních pomůcek. Výhodou je, že jak dítě poroste, můžete zvyšovat částku a postupně na něj přenášet více a více odpovědnosti. Potomek získá dobrý pocit, že má velké kapesné, ale vaše výdaje budou vlastně stále stejné. 

Jako banka podporujeme finanční gramotnost. Věříme totiž, že má smysl rozvíjet vše, díky čemu Češi a Češky získávají větší sebejistotu, budou se cítit silnější, a dokážou se tak lépe rozhodovat. Je to cesta k tomu, aby se lépe dařilo nám všem.

Pokračujte dále