Jak na spoření dětem: Čím dřív začnete, tím lépe

Jak na spoření dětem: Čím dřív začnete, tím lépe

10. června 2024

6 minut

10. června 2024

6 minut

Začít dětem spořit na lepší budoucnost můžete už od jejich narození. Usnadníte jim tak například studium, nebo jim pomůžete dosáhnout na první bydlení. Základem je ale děti naučit hospodařit s penězi, seznámit je s jejich hodnotou a předat jim základy finanční gramotnosti. Přečtěte si, jak jednoduše naučit děti spořit.

Začít dětem spořit na lepší budoucnost můžete už od jejich narození. Usnadníte jim tak například studium, nebo jim pomůžete dosáhnout na první bydlení. Základem je ale děti naučit hospodařit s penězi, seznámit je s jejich hodnotou a předat jim základy finanční gramotnosti. Přečtěte si, jak jednoduše naučit děti spořit.

Dále NIS2 rozlišuje mezi základními a důležitými subjekty. Základní subjekty čeká proaktivní dohled, zatímco důležité subjekty spadají pod dohled reaktivní. Pozornost na ně bude upřena jen v případě, že vznikne podezření na porušování směrnice.  

Spořicí účet pro děti: Nejjednodušší způsob, jak začít se spořením

Menším dětem stačí dávat peníze například do kasičky. Jak ale rostou, přibývá jim odpovědnosti a dostávají nové úkoly, nastává ideální čas jim svěřit i správu vlastních peněz.

Spořicí účet pro děti jim můžete založit bez ohledu na věk a postupně je zasvěcovat do toho, co znamená spoření, jak s penězi nakládat a jak správně vyhodnotit mezi tím, co potřebují a co jen chtějí.

Spořicí účet postupně naučí děti odkládat si peníze stranou na nečekané situace. Což se jim pak v dospělém životě nejednou bude velmi hodit. 

Výhody spořicího účtu pro děti

  • Je zdarma.
  • Nemusíte mít žádný další účet u České spořitelny.
  • Za pravidelné spoření děti odměníme.
  • Uloženou částku úročíme až do výše 100 000 Kč.

Podle údajů České bankovní asociace z roku 2021 dostává kapesné v Česku přes 70 % dětí. Průměrně se částka pohybuje okolo 250 Kč měsíčně. Mladším dětem se s kapesným lépe pracuje, pokud ho dostávají týdně.

U starších dětí pak rodiče volí strategii měsíčního vyplácení kapesného. To už dětem více přibližuje situaci, kdy v dospělosti budou hospodařit s vlastní výplatou.

Čím dříve se naučí plánovat své výdaje v rámci celého měsíce, tím snáz se jim bude dařit ušetřit si každý měsíc určitou částku.

Na začátku spoření se možná neobejdou bez vaší pomoci a nejspíš si nedokážou hned z kapesného nebo finančních dárků od babiček ušetřit dost peněz. I to ale k učení patří. Nechte děti rozhodovat si samy o tom, jak se svými penězi naloží.

Právě dětský spořicí účet jim s tímhle může výrazně pomoct. Je totiž mnohem snazší utratit peníze, které máme neustále na očích. Tím, že si děti část peněz „uklidí“ stranou, přestanou je vnímat jako dostupné a časem je nebude tolik lákat je utratit. 

Přečtěte si článek, kde píšeme o tom, proč kapesné děti potřebují a jak je učí samostatnosti.

Jaké peníze patří na dětský spořicí účet

Na spořicí účet si děti mohou odkládat libovolnou část svého kapesného podle toho, jak se jim který měsíc daří hospodařit. Pokud si šetří na vysněnou věc, poraďte dětem, že je vhodné na chvíli své výdaje omezit a více spořit.

I když je pro děti zpočátku lákavé utratit finanční dárky k Vánocům nebo narozeninám za hračky, sladkosti nebo třeba vylepšení do hry, vysvětlete jim, že z dlouhodobého hlediska je vhodnější si větší částky odložit stranou.

Do ničeho ale děti nenuťte. Kapesné právě slouží k tomu, aby se děti v bezpečném prostředí naučily s penězi hospodařit. A bez chyb se žádné učení neobejde.

Rozhodně je ale lepší dělat horší finanční rozhodnutí s pár stovkami, než v dospělosti třeba neuváženým utrácením a půjčováním statisícových částek.

Nediktujte proto dětem, za co mají a nemají utrácet, nebo kolik si mají odkládat. Nechte ať si svět peněz „osahají“ nejprve samy.

Takovou strategii volí podle průzkumu ČBA téměř polovina rodičů. Dětí se buď vůbec neptají, na co hodlají peníze použít, nebo se zeptají, ale do rozhodování jim nemluví. 

U spoření vítězí pravidelnost

Spořicí účet pro děti má tu výhodu, že na něj nemusíte posílat žádnou konkrétní částku. Jeden měsíc mohou poslat víc, druhý méně nebo třeba nic.

Pokud si ale děti zvládnou odložit stranou z kapesného alespoň 50 Kč měsíčně, odměníme je za to vyšším úrokem.

Stejně jako u každého spoření i tady platí, že pravidelnost je důležitější než výše odkládané částky. Každé dítě si může začít spořit a je jedno, jestli se mu zezačátku podaří odložit třeba jen pár drobných.

Zvyknout si dávat peníze stranou přinese dětem v budoucnu větší klid a pravděpodobně nebudou ve stresu každý měsíc, kdy sotva vyjdou s výplatou. 

Věděli jste, že děti nejčastěji utrácí za sladkosti, kosmetiku nebo videohry? Někteří si pak za vlastní peníze kupují také oblečení nebo elektroniku. 

Dětský účet pomůže dětem zorientovat se ve světě peněz

Kromě spořicího účtu můžete dětem založit i vlastní dětský účet. Zvlášť pro starší děti, které už chodí do školy, představuje vlastní účet a platební karta ideální způsob, jak se učit orientovat ve finančním světě.

S vlastním účtem a platební kartou se děti učí:

  • Spravovat své finance.
  • Mít detailní přehled za co a kde utrácí.
  • Vybírat si peníze z bankomatu.
  • Vkládat si peníze z brigád nebo finanční dárky na svůj účet.
  • Bezpečně platit na internetu.

Dětský účet, stejně jako spořicí účet pro děti, mohou mít děti klidně od narození. Vlastní platební kartu pak dostanou od osmi let.

Naučte děti, jak se starat o své finanční zdraví s Georgem pro děti.

Nepodceňujte finanční vzdělávání svých dětí

Děti se nejčastěji učí napodobováním. Buďte jim tedy samy příkladem a mluvte s dětmi o penězích úměrně jejich věku. Zasvěcujte je klidně do rodinného rozpočtu. Téměř třetina rodičů s dětmi začíná o penězích otevřeně mluvit už na prvním stupni základní školy.

Zhruba 15 % rodičů pak s dětmi finanční témata neotevírá vůbec.

S penězi se ale budou děti setkávat celý život a čím dřív se naučí plánovat svůj rozpočet, nebo poznat nevýhodnou půjčku, tím lépe.

S dobrým rozhledem v oblasti financí se také snáz ubrání nejrůznějším podvodníkům, kteří se z nich budou snažit vylákat peníze.

Dokážou také vyhodnotit, jestli je opravdu vhodné půjčovat si peníze například na vánoční dárky nebo dovolenou. Naučí se také sestavit zdravý rozpočet podle toho, kolik peněz si vydělají.

Šetřit se dá totiž i s malými částkami. Vždy záleží na tom, za co a kolik peněz utrácí. A přesně na takových pevných základech postupně děti naučíte spravovat vlastní peníze. 

Naučte děti orientovat se ve světě financí. Založte jim zdarma dětský spořicí účet, který navíc zhodnotíme výhodným úrokem.

Pokračujte dále