Jak mít přehled o tom, za co děti utrácí

10. června 2024

4 minuty

Pod dohledem dospělých a se zjednodušenými pravidly se děti s vlastním účtem naučí, jak zacházet s penězi

Vlastní účet a platební karta je pro mnohé děti sen. Jeden z těch, které se vyplatí vyplnit. „Děti mají o našich účtech a kartách velmi zidealizované představy. Hlavní roli v nich hrají bezedné bankomaty. Tím, že dítěti dopřejeme vlastní konto a kartu, jej nejlépe připravíme na realitu,“ vysvětluje expert na finanční vzdělávání dětí David Hubáček.

Dětský účet byl vyvinutý k tomu, aby se na něm děti učily. Jde o zcela bezpečné prostředí, kde si na vlastním kapesném trénují, jak správně hospodařit. Kolik peněz jim k tomu coby rodiče poskytnete, je jen na vás. Nemusí jít vůbec o vysoké částky. Stejně tak je jen na vás, jaké úkony dětem s účtem a kartou povolíte. Vše můžete upravovat v nastavení ve svém Georgi.

U nejmenších dětí je dobré začít s placením kartou v obchodě a seznamováním se s internetovým bankovnictvím. Uvidí v něm, jaké nákupy udělaly, kolik celkem utratily třeba za poslední měsíc a také to, kolik mají naspořeno. Jakmile si to osahají, můžete jim přidat další oprávnění. Například k platbám převodem nebo online kartou. Postupně jim přitom ukazujte, co bankovní účet a platební karta umí.

Naučte děti, jak se starat o své finanční zdraví s Georgem pro děti.

Dětský účet je naprosto bezpečné prostředí

  • Dítě nemůže jít do mínusu ani nakupovat na dluh či na splátky. Nula je nekompromisní.
  • O účtu máte jako rodič dokonalý přehled. Jen vy nastavujete, co už může a co ještě ne. Zároveň máte pod palcem všechny limity na platby i výběry z bankomatu. V případě nutnosti můžete dětskou kartu v Georgi také okamžitě zablokovat.
  • Vidíte přesně, kde a za co dítě utrácí. Pokud chcete, můžete si navíc nechat v Georgi posílat upozornění na nové aktivity. 

Vlastní platební kartu k účtu může mít dítě od 8 let a je zcela zdarma. Nezapomeňte ale, že svět peněz je pro školáky nový. Proto ukazujte, vysvětlujte a donekonečna opakujte. Připravte se na to, že jim to chvilku potrvá a že si musí párkrát natlouct nos, aby se to co nejlépe naučily. Ostatně, na nočník také nezačala většina dětí chodit po jedné instruktáži. Proto se obrňte trpělivostí stejně, jako když byly malé.


Možná vám to zpočátku zabere více času, než by se vám chtělo. Ale půjde to čím dál snadněji. A hlavně dítěti tím dáte do budoucna velký dar – jistotu a zdravý vztah k hospodaření. Ty mohou být v životě klíčové. Studie totiž ukazují, že za finanční problémy v dospělosti může mnohem častěji nedostatek informací a znalostí, než nedostatek peněz. 

Jako banka podporujeme finanční gramotnost. Věříme totiž, že má smysl rozvíjet vše, díky čemu Češi a Češky získávají větší sebejistotu, budou se cítit silnější, a dokážou se tak lépe rozhodovat. Je to cesta k tomu, aby se lépe dařilo nám všem.

Pokračujte dále