Šetrné nakládání s jídlem

jídlo

25. března 2019

5 minut

Přístup k nákupu a spotřebě potravin se v čase mění. To, že v dnešní době máme všeho relativně dost, nás nenutí racionálně plánovat, ba naopak nám dovoluje plýtvat. Z úcty k práci lidí, kteří jídlo vyrábí a připravují, a s ohledem na domácí rozpočet stojí za to nad některými věcmi popřemýšlet.

Často vše vyřeší správné plánování

Začíná to nákupem. Akce typu k jednomu kusu druhý zdarma nebo „výhodné ekonomické balení“ nás přimějí koupit více, než jsme plánovali. Nakupujeme tak na mnoho dní dopředu, ztrácíme přehled o tom, co v nacpané lednici nebo skříni máme a už vůbec nestíháme kontrolovat datum minimální trvanlivosti či použitelnosti.

Jak moc potravinami plýtváme?

  • Třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí.
  • Různé zdroje uvádějí, že v Evropě připadá na jednoho člověka 115–150 kg vyhozeného jídla za rok.
  • Podle iniciativy Miluji jídlo, neplýtvám skončí jako odpad 20–35 % jídla připraveného ve školních jídelnách. To znamená, že až 48 000 tun jídla ročně, tedy přibližně 238 tun každý den vyhodí děti, žáci a studenti v českých školních jídelnách.

Doma pak potraviny nesprávně skladujeme, a tím snižujeme jejich kvalitu či trvanlivost – typicky u ovoce nebo zeleniny.

Nejedna hospodyně vaří více jídla dopředu a na talíři pak dopřává strávníkům velké porce. Mnohdy se takové jídlo nedojí a končí v koši.

Tipy, jak ušetřit za jídlo:

  • Vymezte si časové období, kdy budete jídlo nakupovat s rozmyslem a pouze tolik, kolik potřebujete, nic víc. Nebude to lehké plánování, ale zajímavé zjištění co se týče rodinného rozpočtu.
  • Zbytky od oběda zkuste použít k přípravě dalších pokrmů.
  • Při nakupování potravin sledujte měrnou cenu.

Pěstujte úctu k jídlu

„Dojez to, co by za to daly děti v Africe!“ Věta, kterou jsme slyšeli snad všichni a jako rodiče ji pak jako kolovrátek opakujeme další generaci mladých strávníků. Dnes je ale snad platnější než dříve. Je třeba v dětech pěstovat úctu k jídlu, respektive k životnímu prostředí, které je zemědělskou a potravinářskou výrobou zatíženo, k práci lidí, kteří jídlo vyrábí a připravují… Stačí maličkosti, třeba upozornit, že není nutné nakládat velké porce na talíř, že lepší nechat si naservírovat méně a pak si přidat.

Studenti bojují s plýtváním

Zajímavý nápad, jak ušetřit peníze i životní prostředí, se zrealizoval v rámci kampaně Zachraň jídlo. Studenti vybraných středních škol měli monitorovat, kolik jídla se vyhodí u nich doma v kuchyni a dostali vymyslet „záchranářský“ recept z potravin, které se v jejich domácnostech nejčastěji vyhazují. Zkuste to se svými dětmi i vy!

Pokračujte dále