Studenti a brigáda aneb Na co si dát pozor

3. července 2019

8 minut

Období prázdninových přivýdělků pro studenty právě začíná. Vaše dítě bude možná poprvé v životě několik dnů či týdnů pracovat za finanční odměnu, podepíše smlouvu a třeba si také založí svůj první účet, na který si nechá zasílat peníze. Můžete mu pomoci vykročit správným směrem.

Věděli jste, že: 

  • 30 % dětí ve věku 15–16 let má vlastní peníze, které dostává za různé domácí práce, brigády atd.?
  • Pro 87 % dětí ve věku 15–16 let je důležité mít vlastní peníze?
  • 57 % dětí ve věku 15–16 let má účet v bance?

Děti mají různé možnosti krátkodobého přivýdělku. Do 15 let, než dokončí základní školu, se musí spokojit s drobnými pracemi nebo s výpomocí rodičům, příbuzným či sousedům. Sekají trávu, myjí auta a podobně.

Klasické letní brigády pro studenty a mladistvé ve věku od 15 do 18 let podléhají několika zákonným nařízením:

  • Pracovní doba nesmí přesáhnout 8 hodin během jedné směny.
  • Maximální počet odpracovaných hodin je 40 týdně.
  • Pracovat mezi 22. hodinou večerní a 6. hodinou ranní je zakázáno.
  • Mladí do 18 let nemohou nakládat s hotovostí, takže například brigádu za pokladnou supermarketu musejí oželet.

Tip: Zajímavou alternativou letních brigád je stáž ve firmě. Stážisté získají spoustu zajímavých poznatků a naučí se řadu dovedností, které se jim v dalším životě mohou hodit. Minus: mnohdy se musejí spokojit s nižší nebo žádnou odměnou.

Pozor na to, co bude potomek podepisovat!

Až si vaše dítě najde brigádu, bude nejspíš muset podepsat pracovní smlouvu. S jakými typy se může setkat? S největší pravděpodobností to bude dohoda o provedení práce nebo dohoda o pracovní činnosti. Je třeba, aby ve smlouvě byly uvedeny veškeré náležitosti: především doba, na kterou se dohoda uzavírá, rozsah činnosti, výše odměny, případně i místo výkonu práce.

Dohoda o provedení práce (DPP)

  • Dohoda musí být uzavřena písemně.
  • Dítě může odpracovat až 300 hodin v jednom kalendářním roce.
  • Pokud je měsíční výdělek menší než 10 000 Kč, zaměstnavatel za brigádníka neplatí zdravotní a sociální pojištění. Jakmile si ale vydělá víc než 10 000 Kč, zdravotní a sociální pojištění je mu strženo.
  • Smlouva musí obsahovat období, na které je uzavřena. Standardní výpovědní doba je 15 kalendářních dnů, ale může to být i jinak.
  • Musí být uvedena výše odměny a podmínky pro její poskytování.

Dohoda o provedení pracovní činnosti (DPČ)

  • DPČ může být uzavřená maximálně na rok.
  • Dítě může za tuto dobu v průměru odpracovat nejvýše 20 hodin týdně.
  • Při výdělku nad 3 000 Kč měsíčně a trvání smlouvy alespoň 15 kalendářních dnů zaměstnavatel odvádí zdravotní a sociální pojištění.
  • Dohoda musí obsahovat rozsah práce (jaký úkol bude plněn), pracovní dobu a údaj, na jak dlouho se uzavírá.

Brigáda prostřednictvím pracovní agentury

Brigádu si váš potomek může najít sám, nebo prostřednictvím pracovní agentury. V druhém případě bude dohodu podepisovat přímo s ní a agentura mu také bude vyplácet mzdu. Dbejte na to, aby vaše dítě jednalo pouze s ověřenými agenturami, které nevyžadují vstupní poplatek nebo nesmyslně dlouhou tzv. dobu na zkoušku. Neměla by překročit 2 dny.

Účet může být nezbytný při žádosti o brigádu

Vybralo si vaše dítě brigádu a už se nemůže dočkat odměny? Mnozí zaměstnavatelé v dnešní době už nevyplácejí brigádníky v hotovosti, ale výplatu zasílají výhradně na účet. Mnohdy pak peníze dorazí dřív, než kdyby je dítě dostalo „na ruku“. Což je dobrý důvod, proč si se souhlasem rodiče založit vlastní bankovní konto, tzv. studentský účet. Jeho vedení a základní transakce včetně výběrů z bankomatů České spořitelny jsou zdarma. V elektronickém bankovnictví bude mít váš potomek dokonalý přehled o tom, co mu na účet přišlo a co utratil – nejlepší způsob, jak se naučit hospodařit s penězi. K založení účtu stačí, když společně s dítětem přijdete na pobočku. Nezapomeňte s sebou vzít rodný list dítěte a jak jeho, tak váš občanský průkaz.

Načítání aplikace

Pokračujte dále