Vyzkoušejte si energetickou kalkulačku

4. října 2023

6 minut

Kolik ušetřím, když si pořídím fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo? Představujeme vám energetickou kalkulačku, kde vám spočítáme úsporu, výši dotace a možnosti financování úvěrem. Vyzkoušejte si ji.

V říjnu 2023 jsme spustili energetickou kalkulačku, pro všechny, kteří se zajímají o možné úspory na energiích. Spočítáte si zde, kolik ušetříte na opatřeních, která jsou vhodná pro váš rodinný dům, například úsporu díky zateplení, fotovoltaické elektrárně nebo výměně starého zdroje vytápění za moderní tepelné čerpadlo.

Kalkulačka je jednoduchá a rychlá, s výsledkem budete mít lepší představu, co vám investice do zmíněných ekologických zdrojů energie přinese a pak bude jen na vás, jestli se pro ně rozhodnete. A jestli ano, my vám můžeme poskytnout výhodné financování. Podívejte se na video.


Pro vyplnění energetické kalkulačky potřebujete znát:

  1. Adresu rodinného domu, kde budete chtít instalovat tepelné čerpadlo nebo fotovoltaiku
  2. Přibližnou dobu, kdy byl dům postaven
  3. Přibližnou vytápěnou podlahovou plochu domu
  4. Typ oken (dvojsklo nebo trojsklo) a zda je dům zateplený
  5. Čím vytápíte dům, tj. kotlem na tuhá paliva, plynovým kotlem, elektrokotlem, tepelným čerpadlem, elektrickými přímotopy nebo elektrickým podlahovým vytápěním
  6. Čím ohříváte vodu, zda stejným zdrojem jako na vytápění domu, nebo skrze elektrický bojler, případně tepelným čerpadlem

Vyplnění energetické kalkulačky krok za krokem

V prvním a druhém kroku budeme potřebovat informace o vašem domě, abychom podle toho mohli odhadnout spotřebu energie. 


Ve třetím a čtvrtém kroku se vás zeptáme na zdroj vytápění a zdroj ohřevu teplé vody.

  • V případě volby kotle na tuhá paliva budeme potřebovat navíc vědět, zda vytápíte na černé uhlí, hnědé uhlí, dřevo nebo dřevěné pelety.
  • U volby plynového kotle budeme potřebovat navíc vědět, zda se jedná o starší klasický plynový kotel nebo novější kondenzační kotel.
  • V případě volby tepelného čerpadla budeme potřebovat navíc vědět, zda jde o typ vzduch/voda, země/voda nebo vzduch/vzduch.


V posledním kroku se vás zeptáme na kontaktní údaje, kam vám budeme moci zaslat výsledek z kalkulačky.

Výsledek propočtů

Po těchto pěti krocích následuje výsledek, který v tomto případě vychází následovně:

Zjistili jsme, že naše nemovitost je v energetické třídě D (s měrnou roční spotřebou energie 191, resp. 162 kWh/m3), tedy energeticky nevyhovující. Pro lepší úsporu na energiích bychom potřebovali dosáhnout energetické třídy A (s měrnou roční spotřebou energie 50, resp. 43 kWh/m3). Díky tomu bychom ušetřili 6 548 Kč za energie.

Celková investice do energeticky úsporných zdrojů by nás vyšla na 577 177 Kč, se státní dotací 260 839 Kč by to ale ve výsledku bylo jen 316 339 Kč. Měsíční splátka úvěru na takovou částku by byla 4 507 Kč, po započtení dotace jen 2 422 Kč.

Vyplnění kalkulačky je nezávazné, nabídka je orientační a je jen na vás, zda budete mít zájem ji s námi řešit. Přesné nastavení úvěru vám sdělíme po konkrétní posouzení vaší žádosti. 

Mohlo by vás zajímat

Jaká je návratnost fotovoltaiky a tepelného čerpadla?

10 otázek před pořízením fotovoltaiky

Energetický štítek budovy a způsob, jak jej získat