Jaká je návratnost fotovoltaiky a tepelného čerpadla?

4. října 2023

6 minut

Tepelné čerpadlo nebo fotovoltaická elektrárna představuje ideální způsob, jak ušetřit na výdajích za energie. Jejich pořízení ale něco stojí, pojďme si proto projít možnosti financování nebo kolik lze získat na státních dotacích. Zaměříme se především na návratnost fotovoltaiky i tepelného čerpadla. 

Co je tepelné čerpadlo a jak funguje?

Tepelné čerpadlo využívá energii z venkovního prostředí, například vzduchu, k vytápění domu a ohřevu teplé vody.

Toto zařízení funguje na principu přeměny tepelné energie obsažené například ve vzduchu na užitečnou tepelnou energii. Zmíněnou energii pak předává do vnitřní otopné soustavy (podlahového vytápění nebo radiátorů). Podrobnější informace k fungování tepelného čerpadla najdete například tady.

Tepelné čerpadlo je schopno pracovat i při nízkých venkovních teplotách, což z něj činí spolehlivý způsob vytápění i v zimních měsících. Jedná se o ekologickou alternativu k tradičním topným systémům. 

Co je fotovoltaická (solární) elektrárna a na jakém principu funguje? 

Fotovoltaická elektrárna, též nazývaná solární elektrárna, nebo zkráceně fotovoltaika, přeměňuje sluneční záření na elektřinu pomocí fotovoltaických panelů na střeše domu.

Důležitou součástí je baterie, kam se ukládá nadbytečná energie z dob intenzivního slunečního záření. Tato technologie může v letních měsících pokrýt až 100 % energetických potřeb rodinného domu, což přináší výraznou úsporu a soběstačnost, z toho důvodu se fotovoltaika stává stále oblíbenějším řešením pro udržitelnou výrobu elektřiny v rodinných domech. Více o fungování fotovoltaiky najdete například zde.

Návratnost tepelného čerpadla a fotovoltaiky – od čeho se odvíjí

Vždy záleží na energetických potřebách nemovitosti, respektive tepelných ztrátách, dále na orientaci střechy a dalších faktorech. Od toho se pak odvíjí konkrétní řešení fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla. 

Fotovoltaika může být váš částečný pomocník ke spotřebám elektřiny, nebo i plnohodnotnou náhradou v slunném období. Tepelné čerpadlo ale by mělo pokrýt vaše potřeby na vytápění domácnosti a spotřebu teplé vody.

Modelový příklad návratnosti

Pro výpočet úspory návratnosti a financování si vezměme tento modelový příklad rodinného domu:

  • Přízemní, samostatně stojící rodinný dům cca 40 let starý se sedlovou střechou
  • Obytná plocha cca 150 m²
  • Okna s dvojskly, částečně zateplen, nemá klimatizaci ani rekuperaci
  • Topí starším plynovým kotlem, který využívá i na ohřev vody

Takový dům bude mít podle energetického štítku úroveň E, tedy nehospodárnou, a jeho energetická náročnost bude větší než 246, resp. 205 kWh/m2. Návrhem investice do zdroje vytápění a fotovoltaiky zkusíme tento dům dostat na úroveň A, tedy mimořádně úspornou, s energetickou náročností větší než 50, respektive 43 kWh/m².

Výměna zdroje vytápění za moderní tepelné čerpadlo typu vzduch-voda bude vyžadovat investici přibližně od 250 000 do 350 000 Kč. Vždy záleží od konkrétního případu. Instalace fotovoltaické elektrárny pak bude stát cca od 300 000 do 400 000 Kč. A opět dle konkrétních požadavků na výkonu a možností instalace na rodinném domě. Dohromady by tato investice vyšla na 550 000 až 750 000 Kč. 

S těmito ekologickými zdroji energie měsíčně uspoříte za energie přibližně 8 000 Kč a za rok to bude skoro 100 000 Kč. Návratnost by tedy vycházela na 5,5 až 7,5 let, naštěstí to tím ale nekončí.

Na zmíněné ekologické zdroje vytápění můžete zažádat o státní dotaci z programu Nová zelená úsporám. Na zmíněnou fotovoltaiku a tepelné čerpadlo byste dostali přibližně 270 tisíc korun (výše dotace se odvíjí od konkrétní instalace a dalších podmínek programu). Se započtením dotace se návratnost zkracuje o necelé 3 roky. 

TIP: Na co všechno můžete získat dotaci z programu Nová zelená úsporám rozebíráme v tomto článku.

Jak financovat pořízení tepelného čerpadla nebo fotovoltaiky?

Pokud se rozhodnete pro fotovoltaiku a tepelné čerpadlo, přichází hlavní otázka, jak tuto investici financovat. Vlastní zdroje jsou tou nejjednodušší cestou, ovšem myslete i na to, že potřebujete mít rezervu pro nečekané události. Volba financování formou úvěrů může být ideální cestou, také v tomto případě můžete ve výsledku ušetřit oproti stávajícím výdajům za elektřinu a plyn.

Zkuste nabídku speciálního úvěru od České spořitelny, který je přizpůsoben právě pro ekologické zdroje energie. Zde je příklad, jak by mohlo vypadat financování pro náš modelový příklad rodinného domu. Zmíněný výpočet je samozřejmě orientační, konkrétní nabídku dostanete od svého bankéře.

V případě půjčky 600 000 Kč na 20 let a při fixaci splátky na 3 roky budete mít měsíční splátku 4 685 Kč a dostanete zvýhodněnou úrokovou sazbu 6,89 % (RPSN 7,21 %). Získanou státní dotaci můžete využít jako mimořádnou splátku úvěru zdarma a splátka se vám poté sníží na 2 577 Kč.

Zaujal vás modelový příklad výpočtu úspory energií a návratnosti a chcete si to zkusit namodelovat pro váš rodinný dům? Využijte kalkulačku úsporného bydlení. A když to s námi budete chtít probrat, zavolejte nám na 956 777 457 nebo nás navštivte na pobočce.

Mohlo by vás zajímat

10 otázek před pořízením fotovoltaiky

Vyzkoušejte si energetickou kalkulačku

Vytápění tepelným čerpadlem