10 otázek, které si možná položíte před pořízením fotovoltaiky

4. října 2023

6 minut

Fotovoltaická elektrárna, nebo zkráceně fotovoltaika, představuje skvělou příležitost, jak si snížit náklady na elektřinu, nebo dokonce se stát na dodávkách elektřiny nezávislí. Její pořízení ale něco stojí a instalace vyžaduje odborníky. Zde jsme vytipovali 10 otázek, které si možná položíte před rozhodnutím investovat do fotovoltaického systému.

1. Jaké jsou výhody fotovoltaické elektrárny a proč bych si ji měl/a pořídit?

Tou hlavní výhodou, kterou vlastníci fotovoltaiky vnímají, je bezesporu úspora na výdajích a elektřinu. V létě můžete být na elektřině klidně i soběstační. Vyšší investice na vstupu je do značné míry vyvažována velmi výhodnou státní dotací, kterou můžete na pořízení fotovoltaiky využít. V neposlední řadě jde o ekologický zdroj energie. Konkrétní výpočet úspory vám vytvoří odborná firma, před samotnou instalací a přesně dle vašich požadavků.

2. Kolik stojí instalace fotovoltaiky?

Cena fotovoltaické elektrárny se odvíjí od velikosti samotného systému, respektive jeho požadovaného výkonu, způsobu akumulace energie atd.

Můžete uvažovat o malé fotovoltaické elektrárně na základní spotřebu elektřiny a přihřívání vody. Nebo můžete zvolit větší sytém, minimálně z části soběstačný, s ukládáním energie do baterie a s potenciálním nabíjením elektromobilu.

Přesné ceny v takové krátkosti nedopočítáme, určitě ale neváhejte kontaktovat odbornou firmu pro nezávaznou nabídku, nebo si to zkuste vypočítat v energetické kalkulačce

Tip: V každém případě vám v investici do fotovoltaiky může pomoci státní dotace Nová zelená úsporám.

3. Jaký je výkon fotovoltaické elektrárny a kolik energie mi poskytne?

Výkon fotovoltaiky se navrhuje podle potenciální spotřeby elektřiny ve vaší domácnosti. Spotřebu elektřiny najdete ve vašem ročním vyúčtování nebo v online aplikaci vašeho prodejce elektřiny. Dále je potřeba do výkonu fotovoltaiky započítat další potenciální spotřebu, kterou plánujete, například klimatizaci nebo nabíjení elektromobilu. V neposlední řadě se výkon odvíjí i od velikosti plochy, kam budete instalovat fotovoltaické panely.

Nejčastější instalace fotovoltaik mají přibližně 20 panelů a výkon cca 10 kWp, potřebují i prostor pro baterie na ukládání energie a takto pokryjí většinu průměrné spotřeby domácnosti. Konkrétní výpočet je ale opět nutné probrat s odborníkem dle vaší potřeby. 

4. Jaká je životnost fotovoltaického systému a jakou má záruku?

Výrobci standardně dávají záruku 25 let na 85% účinnosti fotovoltaických panelů, na mechanické části panelů 12 let, na střídač 20 let, a na ostatní komponenty standardní 2 roky. Životnost baterie se nejčastěji uvádí v nabíjecích cyklech, kdy se pohybují okolo 6 000 až 10 000 cyklů. 

Tip: Při výběru dodavatele fotovoltaiky se určitě ptejte na dostupnost náhradních dílů a podmínky servisu a průběžných kontrol.

5. Jaká je dostupnost a velikost státních či místních dotací nebo podpor pro solární panely?

Dlouhodobý trend ve společnosti je stále vyšší spotřeba elektrické energie a zároveň odklon od neekologických zdrojů elektřiny, a to s sebou nese mimo jiné i zvýšení ceny elektřiny. Fotovoltaická elektrárna na střeše rodinného domu se tedy postupem času stane standard, nebo dokonce nutnost. Nyní je podpora instalací fotovoltaických elektráren poměrně vysoká, můžete na ni čerpat státní dotaci z programu Nová zelená úsporám.

A dostupnost fotovoltaických systémů se samozřejmě odvíjí od poptávaného systému a od dodavatele, obecně lze ale říci, že u větších a zavedených dodavatelů se dočkáte instalace v dohledné době týdnů až jednotek měsíců (podle poptávaného systému).

Zajímá vás, jak lze fotovoltaiku financovat?

6. Jaký typ fotovoltaického systému je pro můj dům nejlepší?

Nejčastější instalací, jak již bylo řečeno, je cca 20 panelů s výkonem cca 10 kWp a s ukládáním energie do baterie. Stále ale platí „co dům to individuální instalace“.

Obecně lze rozdělit fotovoltaické systémy následovně:

  • Chci část spotřeby elektrické energie pokrýt z fotovoltaiky
    • V takovém případě se poohlížejte po menším fotovoltaickém systému, bude levnější, ale také méně uspoříte na výdajích za elektřinu.
  • Chci být co nejvíce soběstačný na dodávkách elektřiny
    • V takovém případě se poohlížejte po co největším fotovoltaickém systému vzhledem k vaší potenciální spotřebě elektřiny, cena instalace bude vyšší, ale na výdajích za elektřinu výrazně ušetříte.
  • Přebytečnou elektřiny chci akumulovat do ohřevu vody
    • Tato varianta platí pouze pro malé elektrárny, kde elektřinou, kterou nespotřebujete, můžete ohřívat vodu v bojleru.
  • Přebytečnou elektřinu z výroby chci akumulovat do baterie
    • Tato varianta je preferovaná, zde přebytečnou elektřinu z výroby uložíte do baterie pro pozdější využití, například přes noc.

Pro obecný přehled nad typy fotovoltaik vám zmíněné může pomoci, konkrétní řešení ale určitě proberte s odborníkem.

7. Jaká je údržba solárního systému?

Tak jako každý zdroj energie, i solární systém je potřeba podrobit pravidelné kontrole. Zjistěte si dopředu, jak často bude potřebovat údržbu a jakou. Požádejte o informace od dodavatele ohledně rutinní údržby a zjistěte, jakým způsobem budete moci systém udržovat v dobrém stavu.

Určitě je třeba myslet jak na fotovoltaické panely na střeše, propojovací instalaci, střídač a baterie. Na jejich kontrolu a případně servis.

8. Jaký bude vliv fotovoltaické elektrárny na hodnotu mého domu?

Investicí do fotovoltaické elektrárny jasně zvyšujete hodnotu vašeho rodinného domu. Pokrýváte totiž energetické potřeby z vlastní vyrobené obnovitelné energie, kterou byste jinak platili za standardní příjem elektřiny ze sítě. Za investici lze brát i fakt, pokud na instalaci využijete nynější možnosti státní dotace, která například už příští rok nemusí být k dispozici.

9. Jaký je dopad solární energie na životní prostředí?

Výroba elektrické energie ze slunečního záření je plně obnovitelná, a tudíž maximálně ekologická. Prodlužováním životnosti panelů, střídače a baterií se snižuje jejich nutnost výměny. Umístění fotovoltaických panelů na střechu rodinného domu je navíc šetrnější k přírodě oproti záboru půdy.

10. Můžu si na fotovoltaiku vzít úvěr? Jak to funguje?

Ekologické zdroje energie, mezi které fotovoltaika patří, jsou nyní podporovány výhodnou státní dotací z programu Nová zelená úsporám, a navíc výhodným úvěrem. Například úvěr od Buřinky pro budoucnost nabízí nižší úrok právě na nákup fotovoltaické elektrárny.

Fotovoltaiku si tak můžete pořídit hned, úvěrem financovat její nákup a instalaci a po získání státní dotace část úvěru jednorázově a zdarma splatit a dále splácet jen zbývající částku. 

Tip: Máte-li, třeba jen rámcovou cenu vašeho uvažovaného fotovoltaického systému, zkuste si vypočítat úvěr v kalkulačce, vyjde vám tam orientační cena splátky a úroku.

Přečtěte si také další články
o fotovoltaice

Vyplatí se investice do fotovoltaiky?

Jaká je návratnost fotovoltaiky a tepelného čerpadla?

Nová zelená úsporám (NZÚ) aneb úsporné bydlení na dosah