Máte konkrétní plány a cíle?

17. srpna 2020

7 minut

Někdo chce do budoucna zabezpečit své blízké, jiný se hlavně touží věnovat tomu, co ho baví, pro dalšího je důležité, aby měl všechno pod kontrolou... Takový „plánovač“ má jasně stanovené cíle a cesty, jak jich dosáhnout. Říkáte si, že byste se do třetí skupiny docela rádi zařadili? Jestli jste právě ve fázi úvah, jak zhodnocovat své peníze, rozhodně tu najdete inspiraci. 

Ne každý rovnou ví, co chce od života. Než si v hlavě srovná myšlenky a priority, čeká ho mnoho slepých uliček. Jak známo, štěstí přeje připraveným, takže to chce dobrý plán. A někdy třeba taky variantu „brod“.

Co by měl ideální plán zahrnovat?

Plánujte podle toho, jak si skutečně představujete svou budoucnost. Pro přehlednost je dobré si své představy o životě rozdělit do tří skupin:

  • krátkodobé (do tří let): změna práce, exotická dovolená, vysněné kolo…
  • střednědobé (do pět let): nové auto, pořízení bytu…
  • dlouhodobé (více než pět let): předčasná penze, stěhování z bytu do domu se zahradou.

Časové horizonty si ale můžete určit podle sebe. Je také důležité průběžně sledovat, jestli původní plán odpovídá změnám ve vašem životě a jestli se od něj neodkláníte. Plán si zhruba jednou ročně zkontrolujte a ujistěte se, jestli držíte směr. Plánování je činnost na celý život.

"Nejlepší způsob, jak předpovědět svou budoucnost, je vytvořit si ji."

Abraham Lincoln

Nic není zadarmo

Ruku na srdce, většina přání je i o penězích. Pokud máte v plánu se zúčastnit triatlonu a dobře se umístit, čeká vás nejen tvrdý trénink, ale budete se muset kvalitně stravovat a pořídit si dobré vybavení. Například cena lehkého triatlonového silničního kola začíná na 90 000 Kč. Nebo když potřebujete nové auto, kam se vám vejde celá rodina, budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Například nová Octavie Combi stojí od 530 000 Kč výš. Peníze navíc se vám určitě hodí i v důchodu. A pokud do něj budete chtít odejít dřív, připravte se na výrazné krácení penze. V roce 2019 byla výše předčasného starobního důchodu kolem 11 000 korun, což není nic moc. A to ne každý na tuto částku dosáhne.

Poraďte se a vyberte si svou cestu

S finančním plánem vám pomůže dobrý finanční poradce. Projde s vámi cíle, očekávání a poradí, jak jich nejlépe dosáhnout. Dost možná vám navrhne, abyste své peníze zhodnocovali investováním. Je na vás, jestli si v takovém případě zvolíte jednodušší, nebo náročnější cestu. Dáváte-li přednost jednoduchosti, můžete investiční část plánu řešit jedním smíšeným fondem. V průběhu času si třeba vyberete jiný, který bude lépe korespondovat s vašimi plány a s rizikem, které jste ochotni podstoupit. Druhou variantou je nechat si sestavit investiční portfolio z více fondů. Nakombinovat je tak, aby to dávalo smysl, je docela alchymie, výzva pro milovníky tabulek a grafů. Co se týče výsledku, obě varianty investování mohou být stejně dobré, jen cesta se liší.

Plán „děti“

Děti jsou to nejdražší v životě. A to v každém slova smyslu… Přesto si je ve finanční rovině plánuje málokdo. „To prostě zvládneme,“ říká si většina z nás. Odborníci nicméně spočítali, že výchova dítěte v Česku od narození do 18 let přijde v průměru na 1,5 milionu korun. A to se hodně drželi při zemi. Jednoduchým výpočtem dojdeme k tomu, že na dvě děti musí rodiče vydělat 3 miliony, na tři 4,5 milionu…

Čím větší, tím dražší

Náklady na děti rostou spolu s nimi. Zatímco u dítěte mezi třetím a pátým rokem podle ekonomů můžeme počítat s částkou kolem 6 tisíc korun měsíčně, mezi šesti až deseti lety už to může být (při započtení nákladů na bydlení) až 10 tisíc korun. Jakmile dítě nastoupí na střední a později na vysokou, výpočty odborníků se dostávají k částce 15 tisíc. Tedy pokud studuje v České republice. Rozhodnete-li se pro studium v zahraničí, náklady pochopitelně raketově stoupnou. Teoreticky byste po této – finančně nejnáročnější – fázi mohli své potomky přestat dotovat, ale většina rodičů a prarodičů považuje za otázku osobní cti usnadnit mladým start do samostatného života. Třeba zaplatit svatbu nebo přispět na bydlení. Vždyť na startovací byt v osobním vlastnictví v Praze s dispozicemi 1+kk, který má alespoň 25 m2, dnes mladý člověk potřebuje 3 miliony...

Pokračujte dále

Jen maličko práce na začátku, a koláče se budou péct samy