Co s investicemi, když finanční trh kolísá

29. dubna 2021

6 minut

Doba covidová zacloumala s našimi jistotami. Všechno je ze dne na den jinak. Pandemie rozkolísala finanční trhy a s nimi i hodnotu investic. Pokud jste své peníze investovali, zachovejte klid. Unáhlená rozhodnutí se nevyplácejí. Investovat pravidelně můžete již od 300 Kč měsíčně. Ideálně si pravidelné částky určíte podle toho, jaké jsou vaše možnosti a také jaký máte cíl.

V současné době existuje na světě šedesát hlavních burz s akciovými trhy různých velikostí a objemů obchodování. Jejich celková hodnota je kolem 69 bilionů dolarů. Zatímco před patnácti až dvaceti lety se obchodovalo v řádech vteřin, dnes je to v milisekundách. Objemy neskutečně narostly a kapitál se dvacet čtyři hodin denně přelévá z jednoho konce světa na druhý. Není divu, že povolání obchodníka na burze je velmi stresující. To ale není váš problém.   

Nikdo nemá křišťálovou kouli

Když jste se rozhodli, že od svých peněz chcete víc a investovali je, dobře jste udělali. Investice mohou vaše peníze ochránit před stále rostoucí inflací a zhodnotit je často nad rámec běžných možností. Teď jde jen o to nepokazit dobrý záměr zbrklými kroky ve chvílích, kdy se hodnota vašich investic houpá nahoru dolů. Finanční trhy jsou velmi „turbulentní“. Volatilita, neboli kolísání v čase, je jejich přirozená vlastnost. Na pohyb finančních trhů má vliv snad každá událost kdekoli na světě, protože všechno se děje v souvislostech a politické i ekonomické dění je globální. Napadlo by vás před dvěma lety, že špatně uvařený netopýr z tržiště v čínském Wu-chanu způsobí, že se automobilový průmysl v Česku meziročně propadne o téměř třicet čtyři procent? Do budoucnosti nevidíme, ale z historie se poučit můžeme. A ta jasně ukazuje, že od dob, kdy sledujeme globální ekonomické parametry, světová ekonomika stále stoupá. A to i přes ty nejhlubší propady a krize (viz graf vývoje akciového indexu S&P 500). 

Nahoru, dolů… Neřešte to.

S investicemi je to stejné jako se světovou ekonomikou. Chce to pevné nervy, jinak řečeno „investiční disciplínu“. Nedělejte unáhlená rozhodnutí a soustřeďte se na dodržování stanovené investiční strategie. Ani ti nejlepší ekonomové nedokážou přesně predikovat výkyvy světového hospodářství, a to mají mnohem víc informací a pravděpodobně také zkušeností než vy. Mohou se dohadovat, ale přesné informace nejsou schopni poskytnout. Olej do ohně vašich investorských nejistot přilévají i média, která ráda dramatizují. Ne že by současná situace nebyla vlivem pandemie dramatická, ale co se týče investic, nenechte se vyděsit. I výraznější pokles hodnoty vaší investice nutně nemusí znamenat ztrátu, tu totiž realizujete až jejich prodejem. Rozumnější je držet se již zmiňované zvolené investiční strategie a dívat se na investice z dlouhodobé perspektivy. Při poklesech je dobré se poradit s odborníky. Je možné, že vám doporučí, abyste v těchto obdobích své investiční portfolio ještě rozšířili.

"Zatímco před patnácti až dvaceti lety se na burzách obchodovalo v řádech vteřin, dnes je to v milisekundách."

Ano, s investováním jsou spojena tržní rizika, neodmyslitelně k němu patří. Ztráty mohou být v závislosti na typu investice dokonce velmi významné. Pokud jste ale ve spolupráci se speciality  správně nastavili poměr mezi tržními riziky a potenciálem pro zhodnocení, pak se zvolené investiční strategie držte. A kdyby vás přece jen přepadly pochybnosti, na specialisty se obraťte znovu. Jsou tu pro vás a vaše investice.

Na burzách se křičí i tiše kliká do počítače

Obchody na burzách probíhají dvojím způsobem. Může to být prezentační systém, kdy obchodníci nahlas vyjednávají nákupy a prodeje s burzovním specialistou, což je charakteristické například pro největší světovou burzu v New Yorku. Nebo se jedná o elektronickou formu burzy, kde se obchody realizují prostřednictvím počítačového systému. Nákupní a prodejní příkazy se do něj vkládají a pak jsou vypořádány automaticky.

 

Akciový index S&P 500 jako důkaz

Za vůbec nejlepší ukazatel vývoje americké ekonomiky mnoho obchodníků považuje index Standard & Poor’s 500, často zkráceně označovaný jako S&P 500 index. Zároveň je jedním z nejpoužívanějších akciových indexů na světě. Nechybí v něm akcie společností, s jejichž produkty a službami se velmi často potkáváme, např. Microsoft, Apple, Facebook, Amazon, Procter & Gamble nebo Coca-Cola.  Jsou v něm zahrnuty i v současnosti ostře sledované značky spojené s očkovacími látkami proti COVID-19 − Pfizer či Johnson & Johnson.

Při pohledu na graf vývoje indexu S&P 500 si všimněte, že období růstu střídají období poklesů. Na dlouhodobé časové lince to není příliš patrné, ale z pohledu kratších úseků je kolísání jasně vidět. A také je vidět, že po výrazných poklesech vždy přichází výrazný růst. Proto akciové trhy v dlouhodobé perspektivě stále rostou.

Vývoj akciového indexu S&P 500 za posledních 30 let

Důležité upozornění

Materiál byl vypracován jako obecná informace a nepředstavuje žádné investiční doporučení ani investiční poradenství České spořitelny, a. s. Minulá výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Hodnota investované částky a výnos z ní může stoupat i klesat, přičemž není zaručena návratnost investice. Názory, prognózy a odhady v materiálu prezentované se mohou ke dni vydání materiálu změnit bez udání důvodu. Česká spořitelna, a. s., nepřebírá nad rámec stanovený právními předpisy odpovědnost za škodu způsobenou použitím tohoto dokumentu nebo informací v něm obsažených. Investor by neměl své investiční rozhodnutí založit výhradně na tomto dokumentu, neboť zamýšlené Investiční nástroje nemusí být vhodné pro všechny investory. Podrobnější informace o výhodách a rizicích investic Vám rádi poskytneme v pobočkách České spořitelny, nebo je získáte na investičním portálu www.investicnicentrum.cz.

Pokračujte dále

Jsem tak bohatý, abych si mohl dovolit investovat?

Co vás čeká na cestě k první investici?