Nepodceňte sílu sociálních sítí při hledání brigády! Mohou pomoct, ale i uškodit

12. června 2020

7 minut

Možná žijete hlavně na sítích a ani při hledání brigády to nehodláte měnit. Nemusíte. Zajímavé studentské práce seženete také na LinkedInu, Facebooku a Instagramu. 

Počítejte ale s tím, že sítě mohou být dvojsečná zbraň. Stejně rychle pohodlně, jako se k vám donesou informace o firmách a volných pozicích, se personalisté dostanou i do vašeho soukromí. Přečtěte si, na co si dát pozor a co všechno může budoucí zaměstnavatele zajímat.

LinkedIn

Nejprofesionálnější je jednoznačně LinkedIn, sociální síť, která byla s tímto účelem přímo vytvořena. V Česku ji využívá přes 1,6 miliónu lidí. A věřte, že všichni, kteří se zabývají hledáním zaměstnanců, jsou tu.

Průzkum pro Českou spořitelnu realizoval v dubnu 2020 Petr Procházka ve spolupráci s výzkumnou agenturou Confess.

Na LinkedInu najdete volné pracovní pozice, příspěvky k tématům, která hýbají světem, i tipy, jak si rozšířit vzdělání a získat nové zkušenosti. Funguje zkrátka jako jakákoliv jiná sociální síť, ovšem s důrazem na profesionalitu.

Profil, který si na LinkedInu zřídíte, vás může provázet celý život. Když na to budete myslet už při jeho zakládání, do budoucna si usnadníte spoustu práce a starostí. Protože data v profilu do velké míry kopírují váš profesní životopis, nastudujte si předem, jaké informace a v jaké formě tam použít.

Zajímavou vizitkou pro vás LinkedIn může být i v případě, že ještě nemáte žádné pracovní zkušenosti. Nastudujte si ale předem, jak by měl profil vypadat a na která místa si dát při vyplňování obzvlášť pozor. Po celou dobu přitom myslete na správný výběr slov. Podle typu práce, jaká vás zajímá, volte klíčové výrazy v celém svém profilu. Personalisté vás pak snáze sami najdou.

Když máte dobře zpracováno summary, až 27× zvýšíte zhlédnutí vašeho profilu a dosáhnete 3× větší návštěvnosti.

Než se do vytváření svého profilu pustíte, stojí za to prohlédnout si jich pár pro inspiraci. Vyberte si lidi, jichž si profesně ceníte, nebo profíky, kteří se personalistikou živí. A všímejte si, jak mají zpracovaný svůj profil a jak se prezentují.

Chcete-li zvýšit své šance, buďte na LinkedInu aktivní! Propojujte se s lidmi z oboru, který vás zajímá. Nebo s těmi, kteří vás mohou svými názory inspirovat. Lajkujte, sdílejte, přidávejte reference, … Zkrátka žijte.

Jaké jsou výhody LinkedInu

  • Můžete přímo oslovit firmu, která vás zajímá. 
  • Nemusíte zpracovávat nový životopis, vaše kontakty ho uvidí. 
  • Dáváte příležitost personalistům si vás vyhledat, až budou obsazovat pozici, na niž se hodíte. 
  • Vaši zaměstnavatelé i kolegové mohou vkládat svá doporučení a hodnocení spolupráce s vámi přímo na váš profil. Pochlubit se zde můžete i projekty, oceněními či studijními úspěchy, které máte za sebou.

Facebook, Instagram a další

Také další sociální sítě přinášejí brigádníkům plno příležitostí. Většina agentur zajišťujících studentské práce aktivně funguje i na Facebooku. Velké množství pracovních míst najdete třeba na Facebooku Fajn-brigady.cz nebo na kariérních stránkách jednotlivých firem. Facebook pak má přímo stránky s volnými pozicemi, kde si pomocí základních filtrů vyberete přesně to, co hledáte.

Mnoho nabídek najdete také ve veřejných skupinách, které se na zprostředkování práce soustředí. Je dobré vybírat podle klíčových slov.

Instagram můžete využít zase tehdy, chcete-li nahlédnout pod pokličku jednotlivých firem. Najděte si profily těch podniků, které vás zajímají, a sledujte, jak se prezentují. Mnohé firmy sdílejí, co se u nich děje, čím se baví zaměstnanci nebo jaká je jejich interní kultura. Při případném domlouvání práce či brigády u nich pak můžete mít před ostatními uchazeči náskok.

Než začnete hledat brigádu a reagovat na nabídky, prohlédněte si, co o vás vypovídá váš profil a vaše aktivity na sociálních sítích. Pokud ho máte otevřený, personalisty bude zajímat, koho lajkujete, jakých akcí se účastníte i nakolik informace o zájmech ve vašem oficiálním životopisu odpovídají tomu, co ukazují příspěvky nebo storíčka. Kontroverzní fotky a příspěvky raději předem promažte.

I když je většina sociálních sítí jakkoliv neformální, počítejte s tím, že následným formalitám se ani tady nevyhnete. Po prvotním kontaktu je totiž další komunikace se zaměstnavatelem stejná jako u jakéhokoliv jiného výběrového řízení. Pokud vás vyzve k zaslání životopisu, zpracujte ho co nejvíc profesionálně. Připravte se na možný pohovor. A prostudujte si předem, jak by měla vypadat pracovní smlouva i co hrozí, pokud ji se zaměstnavatelem neuzavřete.

Podezřele vysoká mzda? Tlak na rychlé rozhodnutí? Málo detailů o pozici? Přečtěte si, při jakých signálech je dobré zpozornět, pokud nechcete naletět podvodníkům.

Kontrolovat to, co postujete na sociálních sítích, je potřeba i v průběhu brigády. Fotky z pracoviště nebo videa, jak se právě potýkáte se svěřeným úkolem, vynechte. Nejenže mohou zaměstnavateli vadit, ale hrozí, že omylem zveřejníte fotku plánované novinky, nástěnky s obchodní strategií nebo záběr na technologie, které si firma před konkurencí střeží.

Pokračujte dále