Na co je dobré myslet, když jde o brigádu a peníze

12. června 2020

5 minut

Naprostá většina studentů si brigádu hledá kvůli penězům. Chtějí si přilepšit ke kapesnému a začít se osamostatňovat od rodičů. Finanční nezávislost s sebou nepřináší jen větší svobodu, ale také odpovědnost. A ne malou.

Je potřeba naučit se ocenit svůj čas a práci. Udělat si přehled o tom, kde se mzdy v současné době pohybují. A dokázat se ozvat, pokud nedostanete to, co jste si domluvili. Vzhledem k vyšším příjmům je dobré také začít se starat o peníze na účtu a v neposlední řadě i o daňové povinnosti. Ty se liší v závislosti na tom, jakou smlouvu máte se zaměstnavatelem uzavřenou.

Kolik si brigádník vydělá za hodinu?

Brigádníci většinou pracují za hodinovou mzdu. Její výši si sjednáte při pohovoru a následně potvrdíte smluvně.

Za běžnou mzdu považuje většina českých středoškoláků 120 korun na hodinu. Nižší nabízená odměna už jim přijde málo. Přesto jsou ochotní pracovat, pokud hodinová sazba neklesne pod 80 korun. Ukázal to výzkum České spořitelny. Vyplynulo z něj také to, že většina studentů vnímá i horní hranici hodinové sazby a při jejím překročení už váhají, zda jde o seriózní nabídku.

Počítejte ale s tím, že mzdy se často liší jednak podle regionu a jednak také v závislosti na typu vykonávané činnosti. Průměrný výdělek brigádníků v ČR se v roce 2019 pohyboval okolo 117 Kč na hodinu. Méně většinou platí obchodní řetězce, tam se hodinová mzda pohybovala pod 100 Kč. Okolo průměru si vyděláte prací ve fastfoodech. Za kancelářskou výpomoc nebo práci v marketingu můžete coby brigádník získat přibližně 130 Kč na hodinu. Nejlákavější plat pak brigádníkům nabízejí firmy z IT oboru. 

Ani kdybyste souhlasili, nemůžete pracovat za plat nižší, než je tzv. „minimální hodinová mzda“. Ta není pevně stanovena, její výše závisí na délce vaší týdenní pracovní doby. Při běžné pracovní době, která činí 40 hodin týdně, je minimální mzda 87,30 Kč na hodinu.

Nezapomeňte na zdanění

Sazba, kterou si se zaměstnavatelem smluvíte, je tzv. hrubá mzda. Je tedy potřeba počítat s tím, že dříve než ji pošle na váš účet, z ní zaměstnavatel strhne daň a případně i pojištění. Proto počítejte s tím, že neplatí rovnice mzda × počet hodin = výplata. Vaše příjmy budou o trochu nižší.

Přestože by většina brigádníků ráda své peníze co nejdříve, zaměstnavatel vás může nechat čekat. Zákon mu ukládá povinnost vyplatit mzdu do konce následujícího měsíce. Takže chodíte-li na brigádu počátkem července, budete mít výplatu na účtu s jistotou nejpozději posledního srpna. Je ale možné to při uzavírání pracovní smlouvy sjednat jinak, abyste peníze získali rychleji.

Nedostali jste peníze za odvedenou práci? Přečtěte si tipy, jak postupovat a na koho se v této situaci obrátit.

Spřátelte se se svým účtem

Bankovní účet, na který si necháte výplatu posílat, je lepší zkontrolovat předem. Obzvlášť pokud jste ho doteď používali jen k občasným nákupům. Prověřte si, jestli si pamatujete všechna přihlašovací hesla do internetbankingu a fungují vám aplikace v mobilu i PIN ke kartě. Jestliže ještě nemáte studentský účet v bance, můžete si jej snadno založit. Potřebovat budete jen jeden či dva doklady.

Nastavte si v elektronickém bankovnictví, že chcete dostávat upozornění na příchozí platby. Jakmile vám zaměstnavatel pošle výplatu, hned o tom budete vědět.

Většina lidí nedokáže odolat nakupování, pokud právě nešetří na nic konkrétního. Máte-li to stejně, přečtěte si tipy, jak peníze z brigády uspořit.

Pokračujte dále